Commissaris van de Koning Van Dijk niet bang voor ’waterbedeffect’ in Hotel Zuiderduin

De Statenvergadering in Hotel Zuiderduin op het punt van beginnen. Voor elk van de 55 Statenleden en voor de aanwezige gedeputeerden en ambtenaren zijn er aparte tafeltjes.
© Peter Schat
Haarlem

Op de Statenvergaderingen van de provincie Noord-Holland hebben de maatregelen die minister-president Mark Rutte naar verwachting vrijdagavond afkondigt geen invloed. Ondanks dat daar meer dan vijftig personen voor bijeen komen in een ruimte.

Die verwachting sprak commissaris van de Koning Arthur van Dijk vrijdag voorafgaand aan de persconferentie van Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge uit. De Staten vergaderen sinds het reces in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee in plaats van in het Provinciehuis te Haarlem.

,,Begin deze week was in Egmond aan Zee de eerste fysieke bijeenkomst en dat is goed bevallen. De Statenleden zijn uit heel Noord-Holland afkomstig, dat maakt voor de vergaderlocatie niet zoveel uit’’, zegt Van Dijk, die ervoor zorgt dat bij de vergaderingen en de inrichting van de vergaderzaal de coronamaatregelen nauwlettend in acht worden genomen. Zoals bijvoorbeeld dat zich nooit meer dan honderd personen in één ruimte bevinden en iedereen ruim afstand van elkaar houdt.

Inmiddels is de verwachting dat het kabinet voor sommige veiligheidsregio’s, onder andere ook Kennemerland, waarin Haarlem ligt, strengere maatregelen zal afkondigen. Van Dijk verwacht dat de maatregel Noord-Holland Noord, waarin Egmond ligt, niet treft ,,Dat betekent dat Provinciale Staten hun vergaderingen daar zullen kunnen voortzetten.’’

Dat hier sprake is van het gevreesde ’waterbedeffect’, namelijk dat mensen met activiteiten die in de ene veiligheidsregio verboden worden uitwijken naar een andere, spreekt Van Dijk tegen. ,,De al voor de zomer genomen beslissing van de provincie leidt er toevallig toe dat de Statenvergaderingen nu niet worden geconfronteerd met de strengere maatregelen.’’

Net binnen