Oud kantoorgebouw FNV maakt plaats voor woningen in Schalkwijk-Midden in Haarlem

Van het vroegere FNV-kantoor is niet veel meer over.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Schalkwijk-Midden in Haarlem verandert snel van uiterlijk. Van een gebied met vooral grote kantoorpanden wordt het getransformeerd tot een ’stad tussen de bomen’, met veel woningen.

De sloop van het voormalige gebouw van de FNV, op de hoek van de Europaweg met de Surinameweg, is in volle gang. Op de plek van dit kantoorpand komt appartementencomplex Silva. In de nieuwbouw, ontwikkeld door Wonam, is ruimte voor 131 huurappartementen, met twee, drie of vier kamers.

Schalkwijk-Midden, het gebied tussen de Kennedylaan en het winkelcentrum, wordt de komende jaren getransformeerd tot een groen woon-werkgebied. De plannenmakers reppen van ’Schalkwijk, stad tussen de bomen’. Op de plek van de oude kantoren tussen Europaweg en Amerikaweg laten ontwikkelaars Dura Vermeer, Certitudo en Wonam 1.250 huur- en koopwoningen in allerlei prijsklassen neerzetten.

De omgeving van de Europaweg is een van de ontwikkelzones in Haarlem, plekken waar ruimte is voor extra woningbouw. Zo komen ook in en bij Centrum Schalkwijk en bij de toekomstige nieuwbouw van het Spaarne Gasthuis nieuwe woningen.

Appartementengebouw Silva gezien vanaf de Europaweg.
© Illustraties Dam & Partners Architecten

Net binnen