Leids bedrijf levert bijna acht miljoen coronavaccins aan Nederland

Leiden

Nederland neemt 7,8 miljoen doses van het Leidse coronavaccin af. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag bekendgemaakt. Het vaccin van farmaceut Janssen is deels in Leiden ontwikkeld en in ons land geproduceerd.

De Europese Unie heeft, met medewerking van Nederland, een deal gesloten met Janssen. Het vaccin wordt op basis van eerste testen als ’kansrijk’ beschouwd. De levering van het vaccin gaat pas door zodra het officieel wordt toegelaten tot de Europese markt. In het contract met het bedrijf zit een optie voor nog eens 7,8 miljoen doses.

De Jonge laat weten dat het vaccin naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar komt. Er is slechts één injectie per persoon nodig, bij de meeste concurrende vaccins zijn dat er twee. Brussel heeft ook nog contracten gesloten met andere producenten.

Het Leidse biotechbedrijf heeft al jarenlang ervaring met het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten. Zo waren de wetenschappers in de sleutelstad betrokken bij ontwikkelingen rond bestrijding van ebola en malaria. Het bedrijf zelf is niet meer helemaal Hollands, sinds 2011 is het een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson.

Lees ook: Leids vaccin in vliegende vaart door de testfases; tientallen vrijwilligers uit de regio kregen kandidaat-vaccin geïnjecteerd

Lees hier meer over corona.

Net binnen