Beleefweek in Nationaal Park Zuid-Kennemerland grotendeels geannuleerd, maar speciale kruidenthee is nog wel te koop

De speciale kruidenthee vanwege 25 jaar Nationaal Park Zuid-Kennemerland is nog op diverse locaties te proeven.
© foto corina busman
Wijnand Stomp prijst zich gelukkig dat zijn voorstellingen kunnen doorgaan.
© archieffoto
De tentoonstelling in de Ruïne van Brederode is nog wel te bezoeken.
© archieffoto
1/3
Santpoort-Noord

Vrijwel alle activiteiten in de Beleefweek vanwege 25 jaar Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn van de agenda gehaald. De strengere coronamaatregelen staan niet toe dat groepen van meer dan vier personen activiteiten in de buitenlucht ondernemen.

Niet alle activiteiten in de allereerste Beleefweek van het nationaal park zijn geannuleerd. Zo blijft Theater Elswout op de gelijknamige buitenplaats in Overveen open en mogen de kindervoorstellingen doorgaan. Eigenaar Wijnand Stomp is daar blij mee: ,,Gelukkig, heel fijn dat we open kunnen zijn. Per 1 juli zijn we al in aantal plekken teruggegaan, van tachtig naar dertig, en dat blijft zo.’’ In de Beleefweek is al een aantal voorstellingen uitverkocht, maar voor Knuffelverhalen (0+) op vrijdag en Doornroosje (2+) op zaterdag zijn nog toegangskaarten te koop.

De tentoonstellingen in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen en de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid zijn ook te bezoeken. In het bezoekerscentrum, waar de tentoonstelling ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ is ingericht, mogen maximaal dertig personen tegelijk aanwezig zijn. Voor de tentoonstelling ‘Brederode en onderdrukkers/verdwenen buitenplaatsen’ in de ruïne moet vooraf een ticket worden gereserveerd op de website. In beide locaties is het dragen van een mondkapje voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht.

Fietsroute

Ook fietsen is mogelijk. Langs een speciale fietsroute uit het boekje ‘Sporen uit WOII in de natuur’ zijn in het Nationaal Park de restanten van de Tweede Wereldoorlog te ontdekken. Het boekje is te koop in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Uiteraard zijn er ook diverse wandelingen te maken in het Nationaal Park en is er een ‘ommetje’ in Wandelpark Caprera in Bloemendaal.

De speciaal door de Santpoortse herborist Corina Busman samengestelde kruidenthee, die vanwege het jubileum is gepresenteerd, is op verschillende locaties te proeven. Hoewel de horeca voor de komende maand dicht moet, zijn ondernemers creatief en bieden zij afhaalmogelijkheden, zoals bij Kraantje Lek in Overveen.

Het Duincafé naast Bezoekerscentrum De Kennemerduinen heeft een kiosk waar behalve koffie en broodjes de kruidenthee te koop is. De kiosk is van 9 tot 17 uur geopend.

Pannenkoek

In de herfstvakantie houdt Peper’s Pannenkoekenhuis in Bloemendaal de normale openingstijden van 12 tot 20 uur aan. Het pannenkoekenrestaurant biedt dankzij de verscherpte coronamaatregelen geen zitplaatsen, maar een pannenkoek aan de balie bestellen is wel mogelijk. Ook hier staat de kruidenthee op de kaart. Binnen aan de balie is een mondkapje verplicht.

Bij de take away van de brasserie op vakantiepark Qurios in Bloemendaal is de kruidenthee ook te koop, maar vooraf bestellen is nodig. Op Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord kunnen alleen de hotelgasten gebruik maken van het restaurant en de kruidenthee bestellen. Wandelaars kunnen voorlopig niet komen aanwaaien voor een kop thee.

Net binnen