Verhuisstress bij Haarlemmer Leon de Ruig als z’n vloer er eerst uit moet

Leon de Ruig uit Haarlem schiet in de stress door de inspectie van zijn woning. Hij heeft een broze gezondheid en verruilt zijn toch al aangepaste eengezinswoning met traplift voor een appartement, ook van woningcorporatie Pré Wonen.

De verhuurmakelaar loopt zijn oude woning door en legt in een rapport vast wat in de oorspronkelijke staat achtergelaten moet worden.

Zo moeten alle plavuizen beneden en het laminaat boven eruit. De Ruig kan dat door infarcten en longproblemen onmogelijk zelf en heeft niemand die hij kan vragen. De makelaar probeert mee te denken, misschien kan hij Werkspot inschakelen en oké, als de plavuizen eruit zijn wil Pré Wonen het egaliseren van de vloer wel betalen. Maar als hij in gebreke blijft, zal Pré Wonen hem daarvoor toch 1760 euro in rekening moeten brengen. Hoe moet hij dat betalen van zijn wao? Paniek dus. En onbegrip, die plavuizen lagen er al toen hij er in kwam...

De vloeren zijn overigens niet z’n enige zorg. De lijst herstelwerkzaamheden en kosten als hij in gebreke blijft is lang. Tien kroonsteentjes op de losse elektradraden: 400 euro. De woning leeg en bezemschoon opleveren: 200 euro. De stalen traptreden weghalen: 140 euro. Onkruid uit de tuin verwijderen: 100 euro. Vitrage weghalen: 100 euro. Enzovoorts. En zo verder. Samen nog eens 1180 euro.

Pré Wonen: echt? Een allervriendelijkste bestuurder legt uit dat dit wel de gebruikelijke gang van zaken is bij een oplevering. Maar ze beseft ook dat het met corona ongebruikelijke tijden zijn. En omdat Pré Wonen er een eer in stelt om zo klantvriendelijk mogelijk te zijn, maatwerk te bieden en z’n sociale gezicht te laten zien, mag meneer De Ruig bij nader inzien de vloeren toch laten liggen en worden hem daarvoor geen verwijderingskosten gerekend. Pré Wonen: mooi menselijk opgelost.