Honkvaste zestiger verhuist het liefst naar landelijk gebied

Drenthe trekt zestigers
© archieffoto
Amsterdam

Zestigers zijn vrij honkvast, maar als ze verhuizen gaan ze het liefst naar een landelijke omgeving.

Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2019 verhuisden 36.000 zestigers naar een andere gemeente. Per saldo vertrokken de meesten uit Amsterdam en omgeving.

De voorkeur ging bij veel woningzoekenden van zestig-plus uit naar meer landelijk gebied. Zo kwamen er in Drenthe relatief veel zestigers bij: bijna 500. Ook de Achterhoek, de Veluwe en Zeeland zijn populair onder deze doelgroep. Wie met pensioen gaat, heeft vaak een aanleiding om op zoek te gaan naar een huis in een andere regio.

Toch verhuizen de meeste zestigers liever niet. Volgens CBS zijn ze vrij honkvast te noemen en is de ’verhuismobiliteit’ van deze groep het laagst. Twintigers verhuizen veel vaker, en gaan ook veel vaker naar een andere gemeente. Vanaf dertig jaar wordt er minder verhuisd. Vanaf tachtig jaar en ouder wordt er weer meer verhuisd, omdat mensen dan bijvoorbeeld naar zorginstellingen gaan.

Vorig jaar verhuisde vier procent van de mensen tussen de zestig en zeventig jaar oud. Iets minder dan de helft van deze groep vond een huis in een andere gemeente.