Verjaardagscomité Haarlem 775 deelt gratis vlaggen uit: ’Laat de stad rood kleuren, Haarlem-rood’

Hoogwaardig gezelschap deelt gratis vlaggen met het stadswapen uit.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Laat de stad rood kleuren. Haarlem-rood wel te verstaan: met vier sterren, een kruis en het zwaard.

Nu Haarlem zijn 775 verjaardag vanwege corona aanzienlijk ingetogener moet vieren dan was gehoopt, zullen er toch in elk geval heel veel Haarlem-vlaggen moeten wapperen. Met dat idee trokken graaf Willem II, Floris V en jonkvrouwe Beatrijs deze vrijdagmiddag door het centrum om winkeliers een gratis vlag aan te bieden. Niet minder dan vijfhonderd stuks had het drietal te vergeven. In hun vrije tijd de zijn leden van dit hoogwaardige gezelschap actief bij de Vereniging Stichting Viering Stadsrechten Haarlem.

Meer dan de helft van de winkeliers in de binnenstad heeft trouwens al een tijdje zo’n vlag in huis, zo ervoeren ze.

Het is 23 november precies 775 jaar geleden dat graaf Willem II Haarlem stadsrechten verleende. Om dat te vieren stond een heel uitgebreid programma voor dit hele jaar klaar, met een hoogtepunt op de verjaardagsmaandag zelf en het weekend daarvoor.

Proost

Wat in elk geval wel doorgaat is een Haarlem Toost die burgemeester Jos Wienen zal uitbrengen via een videoverbinding, met daarbij de oproep allemaal vanuit huis het glas te heffen op de jarige stad. Diezelfde avond zal ook een lichtkunstwerk worden onthuld op de toren van de Grote Kerk.

Gewerkt wordt verder onder meer aan een digitale versie van de historische wandeling die stond gepland. Ook al vooruitlopend op de 23ste worden de komende weken verhalen en verschillende gezichten van Haarlem in beeld gebracht en geëtaleerd via social media, lokale media en een 4-delige tv serie van omroep NH Nieuws.

De wapperende vlaggen moeten op een later moment onderdeel worden van etalageproject 'Kunst in de etalage', dat inmiddels naar komend voorjaar is verplaatst . Tal van kunstenaars zullen daarvoor werken ter beschikking stellen om in winkeletalages tentoon te stellen.

Maar gevlagd mag er dus nu al. Zoals graaf Willem II: ,,Het mag dan een wat stillere verjaardag zijn dan we hadden bedacht, maar zichtbaar jarig zal Haarlem toch zeker zijn’’

De Haarlem-vlag is overigens te koop bij de VVV-Haarlem voor het symbolische bedrag van 12,45 euro - een verwijzing naar het jaar waarin Haarlem stadsrechten kreeg.