Thyssenkrupp schrapt 11.000 banen, mogelijk ook in Nederland

Amsterdam

Het staalconcern thyssenkrupp in Duitsland schrapt 11.000 banen, waarvan mogelijk een aantal in Nederland. Het Duitse concern was vorig jaar nog in beeld om een joint-venture te vormen met Tata Steel.

Deze fusie is afgeblazen omdat de Europese Commissie eisen stelde aan de samenvoeging waar vooral Tata Steel bezwaren tegen had. Zo moest Tata diverse goedlopende fabrieken afstoten, omdat het nieuwe staalconcern van de Europese overheid niet te groot mocht worden.

Beide bedrijven zijn daarna zelfstandig verder gegaan. Thyssenkrupp kampt met een zeer moeilijke staalmarkt en de coronapandemie. Dit leidt tot een miljardenverlies bij het bedrijf. Om het hoofd boven water te houden, heeft de directie een massa-ontslag aangekondigd. De 11.000 banen zouden voor Nederlandse begrippen een enorm aantal zijn, maar er blijven na deze bezuinigingsronde nog meer dan 100.000 banen over in het Ruhrgebied, waar thyssenkrupp is gevestigd. Tata Steel IJmuiden telt 9000 werknemers.

Van de banen die thyssenkrupp schrapt, zou de helft in Duitsland zelf vervallen. In Nederland werken voor thyssenkrupp ongeveer achthonderd mensen, bijvoorbeeld bij de aanvoer en opslag van grondstoffen in Rotterdam. Het is volgens een woordvoerder van het bedrijf nog te vroeg om aan te geven of ook in Nederland banen verdwijnen.

Net binnen