Zeven van de tien 55-plussers willen in eigen huis blijven wonen, blijkt uit onderzoek van de Hypotheker

Haarlem

Zeven van de tien 55-plussers willen in hun eigen huis blijven wonen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hypotheker. Bijna de helft van de huizenbezitters van 55 jaar en ouder denkt een overwaarde van meer dan 100.000 euro op hun woning te hebben.

Ruim twee derde van de senioren met een koophuis wil - ondanks deze overwaarde - in de huidige woning blijven wonen, eventueel na een verbouwing. De hoge huizenprijzen zijn voor bijna zeven op de tien huizenbezitters reden liever niet te verhuizen, blijkt uit de enquête onder ruim 2000 klanten van De Hypotheker.

Mark van Eck, franchisenemer van De Hypotheker in Haarlem, stelt dat senioren met een eigen huis niet goed op de hoogte zijn van hun mogelijkheden. De overwaarde van hun woning zien zij als aanvulling op hun pensioen, als financiële buffer, of als zekerheid voor de (klein)kinderen.

Van Eck zegt dat bij een aanpassing maatwerk ’erg belangrijk’ is. Dit betekent dat senioren met een pensioeninkomen worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Door senioren beter te ondersteunen, zal volgens Van Eck ook de doorstroming op de woningmarkt worden gestimuleerd. Zo hebben ook andere groepen op de woningmarkt hier profijt van.