Stookalert RIVM: ’Stook geen hout in Noord-Holland’

Het wordt afgeraden om houtkachels op te stoken.
© foto Duncan Wijting
Amsterdam

Voor Noord-Holland geldt momenteel een stookalert. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit afgegeven. Dit betekent dat het wordt afgeraden hout te stoken.

Volgens het RIVM zijn momenteel de weersomstandigheden ongunstig waardoor rook langer kan blijven hangen. Dit komt onder meer omdat er amper wind is. Deze omstandigheden zorgen voor een verslechterde luchtkwaliteit. Het stoken van hout verslechtert de luchtkwaliteit.

Daarnaast zorgt het stoken van hout momenteel voor gezondheidsproblemen, aldus het RIVM. ’De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook’, aldus het rookalert.

Het stookalert geldt voor de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Flevoland.

Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut over de weersverwachting. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert.

Het stookalert geldt in principe voor de middag en de avond van de dag waarop het advies is afgegeven. Als de weeromstandigheden of de luchtkwaliteit niet verbetert, blijkt het alert langer gelden. Meer informatie op www.rivm.nl/stookalert.

Net binnen