Jannes van der Wal was de beste dammer ter wereld en begreep niet waarom Mies Bouwman hem vroeg hoe oud hij was [video]

Jannes van der Wal op Schiphol na zijn succesvolle toernooi.
© Foto Nationaal Archief / Marcel Antonisse

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar verjaardag viert. Vandaag de onverwachte wereldtitel van dammer Jannes van der Wal op 3 december 1982.

Wereldvreemd

Jannes van der Wal (1956 - 1996) was in de jaren tachtig een van de beste dammers van Nederland. Hij pakte vier Nederlandse titels. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn bijzondere televisieoptredens waarin hij een wereldvreemde indruk maakte.

Ook viel hij ooit in slaap in de trein op weg naar het NK in Utrecht. Jannes was naar eigen zeggen zo diep in slaap dat hij meerdere keren heen en weer reed tussen Groningen en Zwolle. Daardoor werd hij ook wel de clown van de damsport genoemd.

Geen Russen

Van der Wal is pas 26 jaar oud als hij in 1982 meedoet aan het wereldkampioenschap dammen in Sao Paolo in Brazilië. Tijdens deze editie doen er geen Russen mee. Die hebben problemen om een visum te bemachtigen.

Van der Wal steekt in bloedvorm en wordt winnaar met twintig punten uit dertien partijen. De overwinning wordt gevierd in het nachtleven van de Braziliaanse miljoenenstad. Met weinig slaap en een kater komt de wereldvreemde dammer een dag later aan op Schiphol.

Mies

Van der Wal wordt als kersvers kampioen uitgenodigd in de populaire televisieshow van Mies Bouwman. Jannes heeft geen idee wat hem te wachten staat, hij heeft zelf geen tv of radio. Vanaf de eerste tel lijken interviewster en gast totaal langs elkaar heen te praten. Op de vraag hoe het voelt om wereldkampioen te zijn, zegt Van der Wal dat het leeg voelt. Dat hij niet meer hogerop kan.

’Wat is dan hogerop, Jannes?’, vraagt de presentatrice. ’Het heelal misschien’, mompelt de nuchtere Groninger. Het wordt nog ongemakkelijker als Bouwman vraagt hoe oud hij is. Jannes begint ongemakkelijk te lachen maar zegt niets. Op een domme vraag geef je geen antwoord, hij houdt niet van small talk. En had niemand van de redactie dat op kunnen zoeken?

Opgenomen

Kort na het interview wordt Van der Wal op eigen verzoek opgenomen in een psychiatrische inrichting. De aandacht is hem te veel geworden. Later wordt hij een veel gevraagd gast in talkshows waarin hij absurdistische optredens op de piano weggeeft. In een Andere Tijden Sport-aflevering uit 2017 geven familieleden aan te betreuren dat de media vaak gebruik maakten van de naïeve Jannes. De dammer overleed in 1996 aan leukemie.

Net binnen