Flinke stijging coronabesmettingen in Haarlemmermeer, overige gemeenten dalen

Protocol voor thuisisolatie na een coronabesmetting.© Foto ANP

Leontien van Engelen
Haarlem

De coronacijfers blijven maar op en neer gaan, zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is. Haarlemmermeer heeft dinsdag de twijfelachtige eer om als enige van de regionale gemeenten een fikse stijging van het aantal besmettingen te noteren.

Waren het maandag nog 38 positieve coronagevallen, in de afgelopen 24 uur kwamen er in Haarlemmermeer maar liefst 54 nieuwe besmettingen bij.

De overige gemeenten in de regio lieten stuk voor stuk een daling zien. Haarlem noteerde in de laatste 24 uur 35 nieuwe gevallen tegen 45 op maandag, Heemstede zakte van 11 op maandag naar 7 op dinsdag, in Bloemendaal werden 2 personen positief getest (maandag 6), in Zandvoort 4 (maandag 7) en in Hillegom 3 (maandag 6).

Omdat de cijfers zo zonder aanwijsbare reden op en neer schommelen, hecht het RIVM meer waarde aan de weekcijfers. En die laten landelijk opnieuw een lichte daling zien. De afgelopen zeven dagen waren er 33.949 meldingen van positieve coronatests. Een week eerder waren het er 36.931 en de week daarvoor 37.706.

Reproductiegetal

Het zogeheten reproductiegetal bleef vrijwel gelijk. Het cijfer staat nu op 1,04, tegen 1,02 vorige week. Dat betekent dat de uitbraak vrijwel stabiel blijft. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Hoe verder het boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden.

Van ongeveer de helft van alle mensen die in november positief zijn getest, is bekend waar ze de coronabesmetting hebben opgelopen. De belangrijkste bron blijft de thuissituatie, met familieleden en huisgenoten. Daarna volgt het bezoek van vrienden en familieleden aan huis. Op de derde plaats staat de werkplek. „Het blijft dan ook belangrijk zo veel mogelijk thuis te werken om besmettingen te voorkomen”, stelt het RIVM.

Net binnen