Premium

Weren drugstoerist stap naar transparante en gereguleerde handel in softdrugs, waar het ook wel eens tijd voor wordt | Commentaar

Burgemeester Femke Halsema wil buitenlandse toeristen weren uit Amsterdamse coffeeshops.
© ANP/Bart Maat

Het moment van lanceren van het plan om buitenlandse toeristen uit de Amsterdamse coffeeshops te weren, is door burgemeester Femke Halsema goed gekozen. De afwezigheid van blowende toeristen ervaart de hoofdstad als een weldaad. Dus als het massatoerisme in het postcoronatijdperk weer op gang komt, kan je je plan maar beter klaar hebben. Vooral wat de toeristenklasse van het minste allooi betreft: buitenlandse bezoekers die hun spaarzame centjes louter besteden aan sex, drugs & rock ’n’ roll. Op de coffeeshophouders na, zit niemand op deze categorie te wachten.

Het zijn dan ook de coffeeshophouders die meteen tegen Halsema’s plan te hoop lopen. Volgens de Bond van Cannabis Detaillisten is het juist slecht voor de leefbaarheid in de stad als de cliëntèle een Nederlands paspoort moet kunnen tonen. De hoofdstedelijke verlokkingen blijven onweerstaanbaar voor buitenlandse drugstoeristen, want illegale straathandelaren nemen gerust de verkoop wel over.