Terwijl het coronavirus een vernietigende demarrage heeft ingezet, kent de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio geen twijfel: The games must go on!| Commentaar

In Londen staan de ambulances in de file voor de overvolle ziekenhuizen. Bondskanselier Angela Merkel speculeert openlijk over verlenging van de lockdown tot Pasen. Maar in Tokio kent de organisatie van de Olympische Spelen geen twijfel: the games must go on.

Toshiro Muto, hoofd van het organisatiecomité, verzekerde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat het mondiale sportevenement komende zomer gewoon doorgaat. Gegronde peptalk of fluiten in het donker? De directeur houdt het zelf op gezond zelfvertrouwen. ,,Ik begrijp dat mensen bang en ongerust worden door berichten over uitstel of zelfs afstel. Maar ik wil zeggen dat die geruchten onjuist zijn. Als ik me laat afleiden of twijfels heb, dan heeft dat invloed op alles. We moeten volhardend zijn.’’

Volhardend of niet, de gemiddelde Japanner is het niet met hem eens. Uit een enquête van Kyodo News bleek zondag dat liefst tachtig procent van de Japanners vindt dat de Spelen moeten worden uitgesteld of helemaal afgelast. Zo blijft van Tokio als stralend middelpunt van een sportief festijn om het einde van de pandemie te vieren, nog maar bitter weinig overeind.

Ook onder sporters groeit de twijfel. Aan sportevenementen zonder publiek is menig atleet inmiddels gewend, maar de Olympische Spelen onder een kaasstolp houden, gaat veel van hen te ver. En gezonde sporters laten vaccineren, terwijl kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers nog in de prikrij staan is lastig te verkopen. Nederlands beste marathonloper, Abdi Nageeye, vindt het zelfs absurd om het over de Spelen te hebben zolang corona mensenlevens kost. ,,Ik heb liever dat al die miljoenen die geïnvesteerd worden in Spelen waar niemand op zit te wachten, gebruikt worden om sportfederaties te helpen overleven’’.

Maar de Spelen gaan eerder over miljarden dan over miljoenen. Tokio heeft al dik twaalf miljard euro uitgeven en zo de handtekening staan onder de duurste Zomerspelen ooit. En de kosten van het uitstel zijn daarin nog niet eens meegenomen. Nog een jaar uitstel zou die rekening nog hoger opjagen. Noch Japan, noch het IOC zitten daarop te wachten. En dus gaan de Spelen ’gewoon’ door. Spelen met vuur, noem je dat.

Net binnen