Stemmen terwijl we getroffen worden door een derde coronagolf is gekkenwerk. Laten we niet op het virus stemmen, maar kiezen voor uitstel | Commentaar

De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden, waarschuwt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Terecht worden de lockdownmaatregelen daarom verlengd en waarschijnlijk verstrengd.

Het is nu geen tijd voor halve maatregelen, we moeten zoveel mogelijk contact vermijden. En dus gaan de kinderen nog niet naar school en blijven de winkels gesloten. Het zou idioot zijn de teugels te laten vieren op het moment dat de aanrollende golf uit Engeland al levensgroot zichtbaar is. Hoewel de maatregelen formeel tot 9 februari gelden, houdt bijna niemand er rekening mee dat het dan al gepiept is. In Duitsland gaat men uit van een lockdown tot Pasen en ook in Nederland denken deskundigen dat het gewone leven pas tegen de zomer weer een beetje op gang zal zijn gekomen. Voor feesten en evenementen is tot die tijd natuurlijk geen sprake.

En toch staat er half maart een megafestijn op stapel, waar niemand zich nog druk over lijkt te maken. Het feest van de democratie op 17 maart mag dan uitgesmeerd worden over een paar dagen en ouderen kunnen voor één keer per post stemmen, de gang naar de stembus zal toch in korte tijd miljoenen mensen in beweging en contact met elkaar brengen. Diederik Gommers gruwt bij de gedachte alleen al. Als lid van het Outbreak Management Team zal hij zeker gaan pleiten voor uitstel als het Britse virus voet aan vaste wal krijgt. „Zeker als er sprake is van exponentiële groei, moet je het maar even afzeggen”, vindt Gommers. En tegen de logica van zijn standpunt valt vanuit medisch oogpunt weinig in te brengen.

Uitstel van de verkiezingen kan nog steeds. ook na de val van het kabinet. Zolang het het besluit tot ontbinding nog niet door de Tweede Kamer is genomen. Na een besluit tot Kamerontbinding moeten altijd binnen 40 dagen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Volgens hoogleraar Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen zou uitstel tot het najaar zelfs mogelijk zijn.

Stemmen terwijl we getroffen worden door een derde coronagolf is gekkenwerk. Laten we niet op het virus stemmen, maar kiezen voor uitstel.

Lees ook: Hoe ontwijk je de Britse besmettelijkere variant? En zes andere vragen over het gemuteerde virus