Premium

Testen, testen, testen: verenigingen en bonden zijn duizenden euro’s extra kwijt om te kunnen sporten, maar wie gaat dat betalen?

Young women playing volleyball. They are team and have training. You can find video files from same shooting in our portfolio.
© Illustratie Mieke van Zuijlen
Amsterdam

Volleybal, korfbal, basketbal: verschillende topsportcompetities zijn weer van start gegaan. Meer sporten volgen snel. Allemaal volgen ze een strak coronaprotocol, inclusief verplichte coronatests voor spelers en staf. Maar wie betaalt dat allemaal?

Commerciële sneltests kosten een particulier al snel tussen de zestig en honderd euro. Zoveel betaalt de topsport niet. NOC NSF heeft een contract afgesloten met een leverancier van een gecertificeerde antigeensneltest. Die kost, door de bulkafname, zo’n zes euro per test. Dat klinkt niet veel, maar de meeste clubs moeten tussen dertig en honderd tests per week afnemen. Dat kan oplopen tot ruim 10.000 euro tot het einde van het seizoen. Een flinke kostenpost voor de gemiddelde Nederlandse club - topsport of niet. Zeker nu de inkomsten uit kaartverkoop en kantine nihil zijn.

Net binnen