'Vandaag heeft de democratie gewonnen'

"Dit is een dag dat niet een kandidaat heeft gewonnen maar dat de democratie heeft gewonnen." Daarmee begon de nieuwe president Joe Biden woensdag zijn eerste speech als president van de Verenigde Staten. Hij verwees daarmee naar de bestorming van het parlementsgebouw Capitool twee weken geleden.

Hij beloofde de strijd aan te gaan tegen het extremisme en racisme en eenheid te smeden in het tot op het bot verdeelde land. "We zullen het extremisme tegemoet treden en verslaan."

Woorden alleen zijn daarvoor niet genoeg, waarschuwde hij. Er is eenheid nodig want "met eenheid kunnen we grootse dingen doen". Hij refereerde daarbij aan "de haat, het extremisme, de wetteloosheid, het geweld, de ziekte, werkloosheid en uitzichtloosheid" die het land in zijn greep heeft gekregen.

'Leugens verslaan'

Zonder zijn voorganger Trump ook maar een keer bij naam te noemen, beloofde hij de strijd aan te binden met valse feiten. Elke Amerikaan heeft de plicht om "de waarheid te verdedigen en de leugens te verslaan", aldus Biden.

Biden zei dat de Verenigde Staten veel te doen hebben in "deze winter van gevaar". Hij zei dat "veel is te repareren, veel te herstellen." De uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden zijn historisch, aldus de 46e president.

Het coronavirus "sluipt stil door het land" en heeft meer levens geëist dan het land in de Eerste Wereldoorlog verloor, bracht Biden in herinnering. De teller staat al op ruim 400.000 doden.