Premium

’De coronabeperkingen zijn een peulenschil in vergelijking met de gevolgen van de klimaatcrisis’ | column groene mama Kari van der Heide

Het is maandagochtend negen uur en ik heb net mijn kleuter laten zien hoe ze met de naald het draadje over het ijzer van het punnikvrouwtje kan trekken met haar ene hand terwijl ze met haar andere hand het houten vrouwtje en het onderste stukje draad vasthoudt als ik me bedenk dat ik het raam van onze slaapkamer open heb laten staan.

Ik kijk naar de peuter, die uiterst tevreden met een spuitfles zelfgemaakte allesreiniger een stapel plukjes wol aan het vervilten is. Haar kleding en de tafel zitten onder het sop en met haar knuistjes knijpt ze het vervilte bolletje wol fijn. De kleuter heeft het puntje van haar tong uit haar mond en kijkt woedend van concentratie en met ingehouden adem naar haar punnikwerkje. Punniken met een kleuter is razend spannend. Het werkje kan elk moment losschieten en dan is het altijd maar de vraag welke reactie volgt. Ik besluit dat ik dit tafereel wel even alleen kan laten om het raam op de tweede etage dicht te doen.