Premium

Waarom niet eens runderdarm of haggis proeven? Slager Ad Vreeburg stopt er na 54 jaar mee

Ad Vreeburg: „Vraag me niet waarom, maar ik was meteen verkocht toen ik hier binnenliep.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Heemstede

Natuurlijk kon hij niet om een bezoek aan het keizerlijke paleis en de Senso-Ji Tempel heen. Maar de Heemsteedse slager Ad Vreeburg was vooral naar Tokio gekomen om zijn culinaire horizon te verbreden. Gebakken runderdarm of gemarineerd kipkraakbeen? Waarom niet eens proeven?

Klanten van de slager aan de Camplaan, die eind deze maand stopt met zijn zaak, zullen het niet meteen achter hem hebben gezocht. Maar Ad Vreeburg (66) is nooit opgehouden met het ontdekken van andere eetculturen. Daarom ook die reis naar Japan, dik tien jaar geleden. In zijn eentje, rugzak om, telefoon thuisgelaten en twee weken lang maar eens kijken wat ze 9300 kilometer oostwaarts in hun mond stoppen. Hij ruimde evengoed tijd in voor de standaard bezienswaardigheden, maar was vooral opgetogen over de markten, winkels en restaurants die hij op zijn wandeltocht tegenkwam. Welke producten worden verkocht? Hoe wordt het klaargemaakt? En zou het in Nederland aanslaan?

Net binnen