Lezerskwestie: Mag bezorgde moeder droomstage van dochter stoppen?

Op deze plek delen lezers hun dilemma’s. Anderen reageren erop. Vandaag: Mag bezorgde moeder droomstage van dochter stoppen? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Via Nina’s man kreeg haar nichtje een droomstage. Die kan ze afsluiten met een klus van een half jaar in Amerika. Maar de ouders van het meisje willen haar thuis houden en proberen een stokje te steken voor de buitenlandse reis. Wat nu?

Nina (37): „Onze hele familie is trots op Sabine, de dochter van mijn zus. Ze haalde de hoogste cijfers op school en ook op de universiteit krijgt ze nu de beste beoordelingen. Los daarvan is ze een leuke meid. Dus toen ze liet vallen dat ze een stage-adres nodig had, was mijn man er als de kippen bij om haar voor zijn bedrijf te strikken. Voor haar was het een droomstage, want de firma waar hij werkt zit precies in de sector waarin ze wil afstuderen. Iets met muziek en internet. Omdat Sabine zelf in een bandje speelt en ze veel mensen in dat wereldje kent, vindt ze het geweldig om in dat werkveld ervaring op te doen.

Nu ze een paar maanden aan de slag is, hoor ik van mijn man dat ze het prima doet. Ook de kopstukken van het bedrijf zijn dik tevreden over haar. Daarom willen ze haar straks voor een half jaar naar hun vestiging in Amerika sturen waar ze een goed betaalde klus kan doen en tegelijk haar stage af kan ronden. Voor Sabine lijkt het een droomproject, daarom heeft ze in gedachten haar koffers al gepakt.

Maar haar ouders - mijn zus en zwager - denken er anders over. Sabine is hun enige dochter en woont nog thuis. Ze benadrukken steeds dat Sabine ’nog maar’ twintig is en zien haar liever niet vertrekken. Ze waren vorig jaar al opgelucht toen haar jacht op een studentenkamer op niks uitliep, zodat ze voorlopig thuis bleef wonen. Een sprong naar de Verenigde Staten is voor hen veel te groot. Ze houden hun kind liever in de buurt.

Om Sabine hier te houden vroeg mijn zus of mijn man die buitenlandplannen niet kan blokkeren. Ze wil dat hij op zijn werk op de rem gaat staan en een ander jong talent de Oceaan over stuurt. En als Sabine zo nodig de grens over moet, dan hoogstens naar het filiaal in België, zodat ze als ouders toch een beetje een oogje in het zeil kunnen houden.

Als moeder begrijp ik die neiging om je kind zo veel mogelijk te willen beschermen. Ik vond mijn zonen ook veel te jong toen ze als student het huis uit gingen. Maar aan de andere kant vind ik dat je je kinderen ook de kans moet gunnen om de wereld te ontdekken.

Mijn man zegt dat mijn zus en haar man niet moeten zeuren. Hij vindt dat hun talentvolle dochter deze kans moet grijpen. Hij redeneert dat ze ’al twintig’ is en daarom oud genoeg om haar eigen keuzes te maken. Maar ik denk dat hij daar ook belang bij heeft, want hij wil het paradepaardje dat hij binnenhaalde graag in Amerika laten scoren.

Intussen zit ik tussen twee vuren. Ik snap de bezwaren van mijn zus en zwager, maar ik kan mijn man ook geen ongelijk geven en ik gun Sabine deze kans. Maar ik wil geen ruzie met mijn zus en zwager. Wat is wijsheid?”