Londense betogers gaan ondergronds bij stadspark

Milieuactivisten zeggen een groot tunnelwerk te hebben aangelegd onder een stadspark in de Britse hoofdstad Londen. Ze hebben zich daar verschanst uit protest tegen plannen om een hogesnelheidsspoorlijn aan te leggen. "Ze zijn bereid net zo lang ondergronds te blijven als nodig is om HS2 te stoppen", aldus actiegroep HS2 Rebellion in een verklaring.

De demonstranten zeggen rond de klok hebben gewerkt om het tunnelnetwerk van tientallen meters lang aan te leggen onder het park Euston Square Gardens. Op foto's die zijn genomen door de activisten is te zien dat mensen met pikhouwelen en ander gereedschap in de weer zijn.

HS2 Rebellion zegt dat het park wordt verdedigd tegen HS2. Betogers vrezen volgens Britse media dat er een tijdelijke standplaats voor taxi's wordt gevestigd en dat het land later zal worden verkocht aan ontwikkelaars.

Verbinding

De BBC bericht dat de bouw van het tunnelnetwerk zo'n twee maanden heeft geduurd. Activisten hebben ook bovengronds een geïmproviseerd kamp opgezet. Daar kregen ze het aan de stok met de autoriteiten, die proberen om betogers te verwijderen. Die zochten daarop hun toevlucht in bomen.

Spoorproject HS2 moet grote steden als Londen, Birmingham, Manchester en Leeds met elkaar verbinden. Zo moeten reistijden korter worden en dat moet mensen motiveren om de auto vaker te laten staan. Tegenstanders vinden het project te duur is en vrezen dat het onherstelbare schade zal aanrichten in natuurgebieden. De autoriteiten hebben toegezegd dat ter compensatie 7 miljoen bomen gepland worden.