Giri aan de leiding na spectaculaire slotzet uit het niets: dit zag grootmeester Dimitri Reinderman tijdens speelronde tien van Tata Steel Chess gebeuren

Anish Giri pakte met zijn winst op Radoslaw Wojtaszek de leiding in Wijk aan Zee.
© Foto ANP

Krijgen we na 36 jaar eindelijk een opvolger voor Jan Timman, in 1985 de laatste Nederlandse winnaar van de hoogste groep in Wijk aan Zee?

Er zijn nog drie ronden te gaan waarin nog van alles kan gebeuren, maar de beste papieren zijn voor een landgenoot: Anish Giri staat met zeven punten alleen bovenaan! Met een spectaculaire slotzet wist hij zijn partij tegen de Pool Radoslaw Wojtaszek te winnen.

Uit het niets kwam die, de online commentatoren zagen het in ieder geval niet aankomen. Sowieso leek het lang alsof de partij remise zou worden. Er was een eindspel ontstaan waarin beide spelers drie pionnen hadden op de koningsvleugel, met allebei nog twee torens en een licht stuk.

Meestal heeft het weinig zin zoiets door te spelen, maar omdat de zwarte stelling licht verzwakt was door een pion op f5 had Giri toch wat kleine kansjes. Langzaam verbeterde hij zijn stelling. Een pion kwam op h6, maar er leek nog niets aan de hand. Een andere witte pion kwam op g5. Zwart deed een wachtzet, wat kon hem overkomen? Pats! Dat was de kans waar Giri op gewacht had:

49.Txh7!!

Verdwaasd staarde Wojtaszek naar het bord. Als hij de toren slaat, is het mat: 49...Kxh7 50.Td7+ Kg8 51.h7+ Kh8 52.Pxg6+. Hij kan nog proberen g6 te dekken met 49...Tb6, maar dan speelt wit 50.Tdd7, vervolgens zijn toren naar g7 en Pxg6+. Geschokt gaf de Pool daarom op.

Na de rustdag wacht Giri een zware taak: Carlsen met zwart weerstaan. Als dat lukt, is hij topfavoriet voor toernooiwinst.

Net binnen