Winkelcentrum Haarlem-Schalkwijk uit voorzorg ontruimd; circa honderd klanten via intercom gelast te vertrekken

Klanten verlaten het winkelcentrum.
© Michel van Bergen
Haarlem

Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem is woensdagmiddag uit voorzorg ontruimd. Alle aanwezigen hebben het pand verlaten.

Aanleiding is de mogelijke komst van relschoppers vanavond. Burgemeester Jos Wienen wees eerder woensdagmiddag het hele stadsdeel aan als risicogebied. Agenten mogen passanten ondervragen, fouilleren en fotograferen.

Rond half vijf krijgen winkeliers en klanten via de intercom van het winkelcentrum te horen dat er ontruimd gaat worden, en of iedereen snel wil vertrekken.

Ook de twee supermarkten zijn gesloten.

Er zijn dan naar schatting honderd mensen in en bij de winkels. Er is volgens een ooggetuige ’geen blinde paniek’. De meesten pakken kalm hun spullen in en vertrekken tegen kwart voor vijf.

(Tekst gaat door onder de foto)

Winkelcentrum Schalkwijk is ontruimd.
© Foto Michel van Bergen

„Via de intercom kregen we wel te horen dat we snel moesten vertrekken”, zegt een klant van de Pets Place-winkel. „Er waren nog twee andere dames in de winkel. We hebben afgerekend en zijn gegaan.”

Vooraf hing er een gespannen sfeer, maar het zag er niet dreigend uit; er liepen kleine groepjes jongeren rond bij de winkels.

Klanten zochten een van de uitgangen van het winkelcentrum op, waarvan sommige al dicht waren, of op het punt stonden afgesloten te worden.

Veel mensen die naar de supermarkt willen, komen verbaasd voor een dichte deur te staan.

Een woordvoerster van de politie meldt dat het winkelcentrum niet in opdracht van de politie is gesloten maar dat er wel politie in de omgeving aanwezig is in verband met signalen dat er weer rellen zouden kunnen uitbreken, maar vooralsnog lijkt het rustig. Er staat een ME-busje in de omgeving.

Een ME-busje staat paraat.
© Foto Mediahuis