Terrassen open rond Pasen als coronacijfers dalen en andere uitkomsten van de persconferentie

© Archieffoto ANP
DEN HAAG

Terrassen mogen rond Pasen weer open, mits de coronacijfers het toelaten. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge maandag tijdens de persconferentie over corona. Wel komt er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras. Lees hieronder ook de andere uitkomsten van de persconferentie.

Voor het zover is, moet de druk op de ziekenhuizen eerst wel afnemen en moet het virus zich minder snel verspreiden. Nu ligt het zogeheten reproductiegetal boven de 1, wat inhoudt dat iedere persoon minstens een andere persoon besmet. Over vier weken is het tweede paasdag.

Premier Mark Rutte hoopt tegen die tijd ook andere nieuwe stappen te kunnen zetten in het afschalen van de coronamaatregelen. Zo komt er mogelijk meer ruimte voor het hoger onderwijs. Studenten mogen dan weer een dag in de week naar de hogeschool of de universiteit. Zoveel mogelijk studenten krijgen dan vooraf een sneltest. Middelbare scholieren mogen nu al een dag in de week naar school.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto ANP

Zwemlessen en afzwemmen kunnen vanaf 16 maart weer doorgaan. Een belangrijke overweging is dat kinderen tijdens de aankomende zomer veilig moeten kunnen zwemmen.

Sporten

Volwassenen mogen vanaf 16 maart weer met maximaal vier personen samen sporten. „We hebben door berekeningen gezien dat we met z’n allen miljoenen kilo’s zijn aangekomen”, zei Rutte. „Daarom deze kleine versoepeling.”

Winkels

Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten. Dat plafond van vijftig klanten werd pas later bekend.

Verpleeghuis

Als genoeg mensen in een verpleeghuis gevaccineerd zijn, mogen de bewoners twee bezoekers per dag ontvangen. Het versoepelen van die regeling is de „eerste stap” die in de verpleeghuizen genomen wordt. Over verdere versoepelingen wordt nog gesproken.

Reisadvies

Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie.

Net binnen