Premium

Katholiek Kerkhof Overveen bij 170-jarig bestaan weer tiptop dankzij weldoener en toegewijde vrijwilligers: ’Het ademt hier een positieve, lichte sfeer’

De ploeg vrijwilligers aan het werk op het kerkhof van de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk. Links de bijna 96-jarige Trees Jünger. Tweede van rechts staat Oege Lam.
© Foto’s United Photos/Paul Vreeker
Overveen

Het kerkhof bij de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk in Overveen bestaat op de kop af 170 jaar. Maar zo fraai als de begraafplaats er nu bij ligt, was ie in zijn lange bestaan vermoedelijk nooit. Met dank aan een weldoener die na haar dood zorgde voor een flinke zak met geld en een groep nijvere vrijwilligers met een warm hart voor de dodenakker. ,,We zijn allemaal erg trots’’, zegt beheerder Paula van der Voorn.

De katholieke Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk aan de Korte Zijlweg heeft een rijke historie. Het door architect Th. Molkenboer ontworpen neogotische gebouw werd na een bouwtijd van twee jaar in 1856 door bisschop Mgr. Van Vree ingewijd. De parochie bestond al veel langer, sinds 1692. Maar toen kerkten de katholieke Overveners in een schuilkerk, niet meer dan een schuur. Op dezelfde plek waar later de kerk werd gebouwd. Vijf jaar voor de inwijding van het godshuis was er al een kerkhof.