OM eist vier jaar cel voor veroorzaken fataal verkeersongeluk in Velsen-Zuid; Bezorger bekent drugsgebruik

Het dodelijk ongeval op de Amsterdamseweg in novemnber 2020.
© Ko van Leeuwen
Velsen-Zuid

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van vier jaar tegen de 31-jarige Kiril P. uit Bulgarije, die in november vorig jaar onder invloed van drugs een fataal verkeersongeluk veroorzaakte op de Amsterdamseweg bij Velsen-Zuid. Bij deze frontale botsing op de N202 kwam een 34-jarige vrouw uit Almere om het leven. Naast de celstraf eist het OM een rijverbod van vijf jaar.

Na het ongeluk testte P. positief op drugsgebruik. Donderdag bekende hij in de rechtbank in Haarlem dat hij cocaïne en heroïne had gebruikt in de periode voorafgaande aan het ongeluk.

Lees ook: Slachtoffer dodelijk ongeval Velsen-Zuid is 34-jarige vrouw uit Almere; rijbewijs bestuurder bestelbus ingevorderd na positieve drugstest

P. was in het verleden verslaafd aan heroïne en gebruikte naar eigen zeggen methadon om van zijn verslaving af te te komen. „Af en toe had ik een terugval en gebruikte ik heroïne. Dat is ook gebeurd toen ik naar Nederland kwam”, vertelde P. „Ik zal vandaag eerlijk zijn. Ik had de avond ervoor een beetje heroïne gebruikt. Om 04.00 uur ’s nachts heb ik weer heroïne gebruikt met een vriend en sliep ik in de auto, dicht bij mijn nieuwe werk.” Om 7.00 uur meldde de chauffeur zich voor zijn tweede werkdag. „De cocaïne had ik genomen in de ochtend voordat ik naar werk ging.”

P. vertelde de rechter dat hij op de middag van het fatale ongeluk erg moe was na een dag boodschappen bezorgen en een nacht met weinig slaap. Aan zijn collega die hem inwerkte vroeg hij nog of ze konden wisselen. Die zou dat hebben geweigerd, waarop P. besloot zelf terug naar het magazijn te rijden. „Het was nog 20 kilometer en het was niet druk op de weg, dus besloot ik door te rijden. Op een gegeven moment ben ik in slaap gevallen. Ik heb van de politie begrepen dat ik op de andere helft van de weg ben gekomen. Toen ik mijn ogen opendeed, was het al te laat”, aldus de verdachte. „Als ik daar bij stilgestaan had, had ik niet gereden en had ik mijn rijbewijs weggegooid.”