Bijna 2 miljoen tegen criminaliteit op Schiphol

DEN HAAG

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus maakt bijna 7 miljoen euro vrij om ondermijnende criminaliteit in de haven van Rotterdam en op luchthaven Schiphol tegen te gaan.

Het gaat om een eenmalige investering, aangezien het huidige kabinet demissionair is en geen structurele uitgaven doorvoert.

De Rotterdamse haven krijgt 5 miljoen euro en Schiphol 1,9 miljoen euro.

Van het geld worden criminelen aangepakt die toegang hebben gevonden tot de logistieke processen en zo bijvoorbeeld gesmokkelde drugs kunnen doorlaten. Ook wordt geïnvesteerd in het tegengaan van corruptie onder medewerkers, het vergroten van toezicht, betere beveiliging en de inzet van "slimme technologie".

"De onder- en bovenwereld zien we letterlijk samenkomen op containerterminals en in bagagekelders van onze zee- en luchthavens", schrijft Grapperhaus. "Met hulp van binnenuit proberen criminelen drugs te smokkelen. Daarom willen we op deze plekken doorpakken."

Goederenstromen bereiken via deze twee zogeheten "mainports" de rest van de wereld. Vorig jaar werd in de haven van Rotterdam een recordhoeveelheid van ruim 40.000 kilo cocaïne onderschept.

Het tegengaan van criminele ondermijning is al langer een belangrijk doel van het kabinet. Er wordt momenteel gewerkt aan een speciaal team waarin de douane, Belastingdienst, FIOD, de marechaussee samenwerken met de politie en het Openbaar Ministerie.