Zeker 8 van 15 advocaten komen niet meer naar proces Martien R.

Zeker acht van de vijftien verdachten en hun advocaten zullen niet meer aanwezig zijn bij het megaproces tegen de vermeende Osse wapen- en drugshandelaar Martien R. en zijn familieleden. Dat hebben de advocaten vrijdag laten weten. De rechtbank beraadt zich vrijdag op de vraag hoe de zaak nu verder moet.

De verdachten hebben er geen vertrouwen in dat ze een eerlijk proces krijgen. Martien R.: "Ik weiger om aan dit circus deel te nemen. Ik doe hier niet aan mee."

R. wordt ervan verdacht dat hij aan het hoofd stond van een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in drugs en wapens. Hijzelf en veertien andere verdachten, onder wie een groot aantal familieleden, staan terecht in een omvangrijk proces dat nog twee maanden zou duren.

Afwijzing

Het besluit van de verdachte kwam nadat de rechtbank donderdag had besloten om alle verzoeken af te wijzen die de verdediging eerder deze week in het proces had gedaan. Dat ging onder meer over het horen van politiemensen. Die zouden nogmaals moeten verklaren over het afluisteren van R. en zijn medeverdachten in het kantoor op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. De rechtbank vond echter dat die al "voldoende" waren gehoord.

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de raadsman van Martien R., willen in elk geval alle verdachten die zijn aangesloten bij advocaten van zijn kantoor niet meer komen. Dat gaat om Martien zelf, maar ook om zijn zoon Anton R., broer Toon, schoonzoon Bart H., vermeend rechterhand Arnold M., neef Toon en Kaan D., een vriend van Anton R. Ook de advocaat van oom Martien van de P. bevestigde dat zij niet meer komen.

Geen vertrouwen

In de rechtbank in Den Bosch waren vrijdagochtend alleen Martien R. en Kuijpers aanwezig. Alle andere verdachten zullen dit besluit volgende week officieel kenbaar maken bij de rechtbank. Kuijpers zei dat nog meer verdachten en hun advocaten het vertrouwen kwijt zijn en ook niet meer zullen komen.

"Ik ben teleurgesteld en boos", zei R. tegen de voorzitter van de rechtbank. "U heeft steeds de dames van justitie geloofd. Zij manipuleren en u gaat met alles akkoord wat zij zeggen. U zit op de verkeerde stoel; u zit op de stoel van uw vorige baan. U was officier van justitie en daar was u goed in. Uw collega’s bakken er niks van."

Net binnen