Martien R. vertrouwt rechtbank niet meer en zal niet meer komen

Martien R. vertrouwt de rechtbank niet meer. Hijzelf en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers hebben vrijdag bij aanvang van de derde dag in het proces de rechtbank laten weten dat het vertrouwen weg is en dat ze niet meer bij het proces aanwezig zullen zijn.

Martien R.: "Ik weiger om aan dit circus deel te nemen. Ik doe hier niet aan mee." R. wordt ervan verdacht dat hij aan het hoofd stond van een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in drugs en wapens. Hijzelf en veertien andere verdachten, onder wie een groot aantal familieleden, staan terecht in een omvangrijk proces dat nog twee maanden zou duren.

R. ageerde vooral tegen het feit dat "vijftien maanden lang al onze verzoeken zijn afgewezen".

Wraking

Nadat R. en zijn raadsman hun aankondiging hadden gedaan, verlieten ze beiden de rechtszaal. Kuijpers had met een wrakingsverzoek nog om andere rechters kunnen vragen, maar dat wilde hij niet. "De Hoge Raad stelt hoge eisen voor wraking. Onwelgevallige beslissingen zijn onvoldoende. Maar mijn cliënt krijgt een verre van eerlijk proces, precies waarvoor hij bang was."

Het besluit van de verdachte kwam nadat de rechtbank donderdag had besloten om alle verzoeken af te wijzen die de verdediging eerder deze week in het proces had gedaan. Dat ging onder meer over het horen van politiemensen. Die zouden nogmaals moeten verklaren over het afluisteren van R. en zijn medeverdachten in het kantoor op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. De rechtbank vond echter dat die al "voldoende" waren gehoord.

"Ik ben teleurgesteld en boos", zei R. tegen de voorzitter van de rechtbank. "U heeft steeds de dames van justitie geloofd. Zij manipuleren en u gaat met alles akkoord wat zij zeggen. U zit op de verkeerde stoel; u zit op de stoel van uw vorige baan. U was officier van justitie en daar was u goed in. Uw collega’s bakken er niks van."

Net binnen