Einde dreigt voor Zweedse minderheidsregering

Het einde lijkt in zicht voor Zweedse minderheidsregering van premier Stefan Löfven. De sociaaldemocraat leidt het Scandinavische land sinds 2014. Sinds 2,5 jaar regeert hij met de Groenen en gedoogsteun van de Centrumpartij en de Liberalen.

Een stemming over de van meet af aan wankele coalitie staat gepland voor komende maandag. De rechts-nationalistische oppositiepartij Zweden Democraten heeft een motie van wantrouwen ingediend die op steun kan rekenen van de christendemocraten en andere gematigde partijen. Er is nu een meerderheid voor. Als de motie volgende week wordt aangenomen volgen mogelijk nieuwe verkiezingen.

Aanleiding zijn plannen van Löfvens partij om huisbazen markttarieven te laten vragen voor nieuwe huurappartementen. De linkse oppositie, die eerder steun gaf aan de regering, is woedend dat de regering huurders laat vallen. De conservatieve partijen zijn geen tegenstander van deregulering, maar zien de 63-jarige Löfven graag vertrekken.

Löfven heeft twee opties als hij de stemming verliest: nieuwe verkiezingen of opstappen, zei hij tegen journalisten. "Dit is een gevaarlijk pad in een situatie waarin we meer samenwerking nodig hebben", waarschuwde hij.