Ik ben een wappie geweest, in de tijd dat het nog niet hip was | column

Anouk Kragtwijk schrijft, zingt en praat. Ze woont in Heemstede met haar hond en Portugese vriend. Om de week schrijft ze op wat haar opvalt in de regio en in haar eigen leven.

Ik ben een wappie geweest, in de tijd dat het nog niet hip was. Ik snap inmiddels waarom. Als gevoelig mens is de reguliere gezondheidszorg een ingewikkelde plek. Met mijn vage klachten ging ik als tiener naar de dokter. ’Uw huidproblemen, nee, die komen niet van uw voeding, maar hier de Diane-35-pil, geeft soms wel trombose, sommige vrouwen gaan er zelfs aan dood, maar het klopt wel met de wetenschappelijke standaard.’ ’Voor de vierde keer nierbekkenontsteking na knallende ruzie met uw vriend? Kan niet, uw emoties hebben geen directe invloed op uw organen. Hier, antibiotica. Succes!’

Ik voelde me zo’n iemand bij wie koriander naar zeep smaakt. Bij de meeste mensen is dat niet zo, maar is mijn ervaring daardoor minder waar? De wetenschap verklaarde niet mijn werkelijkheid, maar bepaalde die.

Ervaringen zijn mijn kompas in het leven, dus zocht ik mijn heil elders, in de alternatieve wereld. Mijn huid knapte enorm op toen ik stopte met bepaalde voedingsmiddelen, mijn nieren toen ik stopte met mijn vriend. Maar als je mensen vindt die zeggen, ’Inderdaad je bent niet gek, koriander smaakt naar zeep’, dan geloof je hen ook sneller als ze daarna zeggen, ’Bill Gates wil de mensheid tot slaaf maken via de politiek, farmaceutische industrie en de media’. Theorieën die daar flink woekeren.

Maar toen ik de journalistiek in ging, kreeg ik geen dwingende telefoontjes van Bill Gates en zijn handlangers, wel vriendelijke van gemeentewoordvoerders die me lieten schrijven wat ik wilde. Alles in het leven is yin-yang, leerde ik. In de farmaceutische industrie wordt schandalig veel geld verdiend over de rug van zieke mensen en worden miljoenen levens gered. Natuurlijk is de journalistiek soms hijgerig én ongenuanceerd, maar vooral ook de plek waar over het misbruik in de turnwereld werd geschreven en de toeslagenaffaire boven tafel kwam.

Ik kon het zelf ervaren in de media, veel andere twijfelaars niet. Ik zie ze bij de cursussen die ik doe en ik weet dat ze vandaag in het Reinaldapark in Haarlem zijn bij de demonstratie van Vrouwen voor Vrijheid. Vaak gevoelige mensen die worstelen met vage gezondheidsklachten of dingen voelen die worden afgedaan als niet waar of te zweverig. Gebaseerd op hun eigen ervaring van niet gehoord worden zien ze alleen nog maar het slechte in de sectoren die hen niet serieus nemen. Wie wantrouwen zaait, zal wantrouwen oogsten. Als maatschappij ervaren we nu de consequenties. Een te grote groep mensen gelooft in complottheorieën, weigert vaccinaties en stemt op extreemrechtse partijen.

Mijn advies als ex-wappie met inmiddels gezonde huid en nieren is dan ook: neem hun ervaringen serieus, niet hun theorieën. Niet alleen om vertrouwen terug te winnen, ook omdat uit huidig wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij een groep mensen koriander echt naar zeep smaakt.