Jongens van 16 jaar pleegden straatroven in Haarlem en Heemstede, 14-jarige maakte zich schuldig aan afpersing

© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Wessel Mekking
Haarlem/Heemstede

Twee jongens uit Haarlem en Heemstede zijn vanwege een reeks straatroven en pogingen daartoe in hun woonplaatsen veroordeeld tot maanden jeugddetentie en taakstraffen. Tijdens de berovingen waren ze 16 jaar. Een destijds 14-jarige jongen, die een kleinere rol speelde bij een van de straatroven, werd bestraft voor afpersing.

Een nu 17-jarige Haarlemmer werd vanwege zijn betrokkenheid bij vijf straatroven of pogingen daartoe veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van vier maanden en een taakstraf van tweehonderd uur. Zijn handlanger, een 16-jarige Heemstedenaar, werd bestraft voor vier straatroven. Hij kreeg 270 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 115 dagen voorwaardelijk.

De reeks straatroven werd in het weekend van 15, 16 en 17 januari gepleegd. Slachtoffers werden onder meer van airpods, een telefoon, contant geld en een speaker beroofd. Een enkele keer gebeurde dat onder dreiging van een mes en werd geweld gebruikt. Ook werden twee slachtoffers gedwongen te pinnen en daarna het geld af te staan. Met hun gewelddadige en zelfzuchtige gedrag hebben de jongens geen enkel respect getoond voor de gevoelens van de gedupeerden, vindt de rechtbank.

Stoornissen

De 17-jarige Haarlemmer is volgens de rechters verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft last van meerdere stoornissen waarvoor behandeling nodig is. Hij krijgt naast de voorwaardelijke celstraf en de taakstraf, enkele voorwaarden opgelegd waaraan hij zich moet houden tijdens zijn proeftijd van twee jaar. Zo dient hij zich te laten behandelen, mag hij geen contact hebben met de slachtoffers en moet hij een zinvolle dagbesteding hebben. Ook wordt zijn huisarrest verlengd en in vier weken afgebouwd in overleg met jeugdreclassering.

Onverschillig

De 16-jarige jongen die betrokken was bij vier straatroven, is volgens de rechtbank ook verminderd toerekeningsvatbaar. Ook hij heeft last van een stoornis waardoor hij een gebrekkig empathisch vermogen heeft en onverschillig is over zijn toekomst. De rechtbank legt ook hem voorwaarden op waaraan hij zich moet houden tijdens zijn proeftijd, zoals verplichte behandeling, een zinvolle dagbesteding en een contactverbod met de slachtoffers.

De twee jongens moeten ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers, variërend van 150 euro tot 650 euro.

ADHD

De 15-jarige Haarlemmer die bij een van de straatroven betrokken was, kreeg een taakstraf van 160 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij heeft onder meer last van ADHD waardoor de feiten in verminderde mate aan hem kunnen worden toegerekend, aldus de rechtbank. Naast de deels voorwaardelijke werkstraf krijgt hij een contactverbod, verplichte behandeling en nog vier weken huisarrest dat wordt afgebouwd.