Premium

Amsterdamse waterleidingduinen omheint zestien gebieden tegen overbegrazing. ’Lekkere hapjes’ gaan aan neuzen van damherten voorbij

Ecoloog Mark van Til.
© foto hein flach
Vogelenzang

Damherten zijn mooie dieren, maar als het er heel veel zijn, vreten ze de boel kaal. Daar weten ze in de Amsterdamse Waterleidingduinen alles van. Waternet heeft daarom in de winter van 2019-2020 zestien gebieden met hekwerk afgesloten om planten en dieren te beschermen tegen overbegrazing en het effect te bestuderen. Het resultaat is spectaculair. Binnen de rasters is het landschap op veel plekken dit jaargetijde veranderd in een bloemenzee.

Een jaar of vijf geleden heeft Waternet al kleine gebiedjes zoals op het Groot Zwarteveld, een zogeheten vochtige duinvallei midden in de AWD, met hekken afgeschermd voor de herten. Sindsdien vindt nauwgezet onderzoek plaats wat het effect van deze hoefdieren is. ,,We hebben al langer grote aantallen damherten’’, vertelt Mark van Til. ,,Op een gegeven moment zagen wij ook dat het negatief begon uit te werken op de flora en fauna. Dat was de aanleiding tot dit project. Het raster om dit eerste kleine proefproject staat er een jaar of vijf. Die biedt bescherming aan soorten als moeraswespenorchis, die nu volop bloeit. Die zie je daarbuiten bijna niet. Het plantje is een van de lekkere hapjes van de damherten.’’ Meer karakteristieke soorten van vochtige duinvalleien die sterk achteruit zijn gegaan, steken de kop weer op.