Schreeuwen over meeuwen | column Brussels Blik

Joris Brussel

Krijsende meeuwen. Je wenst het je fijnste buren nog niet toe. Ik weet nog dat er op de zolderkamer van mijn ouderlijk huis een vogelechtpaar met jongen belaagd werd door een groepje meeuwen. Het hoorspel dat dat opleverde, leek regelrecht uit een horrorfilm te komen.

Dus ik kan me op zich goed inleven in Tom Bes. De inwoner van de IJmuidense Reggestraat wordt al jaren lang gek van meeuwenoverlast. Volgens zijn inschatting veroorzaakt door zijn buurvrouw die de beestjes structureel voert.

Bes heeft niet alleen bij zijn buurvrouw, maar ook bij de burgemeester en zelfs bij Vogelbescherming Nederland aangeklopt. Allemaal tevergeefs.

Daarom stapte hij afgelopen donderdag naar de rechter. Volgens zijn in de rechtbank aanwezige buurvrouw is er geen sprake van overlast omdat het maar om twee meeuwen gaat. En ze vindt dat ze niets verkeerd doet. En op zich snap ik haar houding ook. Een meeuw voeren is geen oorlogsmisdaad. Maar aan de andere kant; of het nou twee stamgast-meeuwen zijn of steeds twee verschillende of een heleboel meer.

Het punt blijft dat de heer Bes er last van heeft. En zoals ik uit artikelen in deze krant begrijp, telt dat voor meer buurtbewoners. Zoals gezegd is meeuwen voeren geen groot vergrijp, maar ze niet voeren om de vrede te bewaren is ook weer geen grote moeite.

Maar dat neemt niet weg dat er niet alleen meeuwen- maar ook burenoverlast is ontstaan, dat niet zo maar is uitgesproken. Hoewel ik geen Facebook-viroloog ben, heb ik mezelf wel benoemd tot meeuwendeskundige.

Ik heb even gegoogeld op meeuwenoverlast en ik vond de uitkomsten van een universitair onderzoek uit 2020.

Onderzoekers zijn er achter gekomen dat meeuwen voedsel eerder uit iemands hand pikken dan dat ze het voedsel opeten als het voor ze op de grond zou liggen. Daarnaast kwamen de onderzoekers met een oplossing om dit irritante gedrag te stoppen. En dat is de meeuwen diep in de ogen aankijken. En dat lijkt me niet alleen de oplossing als het gaat om meeuwen, maar ook als het gaat om verzoening tussen twee IJmuidense buren.