Felle betogingen tegen lockdown in Australie

ANP Producties | Bron: ANP

In verscheidene Australische steden is fel betoogd tegen de lockdown. In de grootste stad van het land protesteerden duizenden mensen in Sydney tegen coronamaatregelen en er waren botsingen met de politie. De betogers droegen geen mondkapjes en minister David Elliott van Politiezaken in de deelstaat New South Wales heeft aangekondigd een speciale opsporingseenheid op te zetten om met behulp van camerabeelden de betogers te identificeren en te vervolgen wegens het het schenden van de maatregelen.

Hij zei zo naar schatting 3500 betogers te achterhalen. Zaterdag zijn bij botsingen tussen betogers en de oproerpolitie volgens Elliott 57 arrestaties verricht en meerdere agenten gewond geraakt.

In Sydney is er al vijf weken een lockdown en die zou tot in oktober kunnen gelden, omdat het aantal coronabesmettingen er vooral in het westen en zuidwesten van de metropool volgens de autoriteiten onrustbarend stijgt. In de deelstaat New South Wales wonen meer dan 8 miljoen mensen en er zijn nu 2000 besmettingen geregistreerd, waarvan 163 op zaterdag. In Australië, waar het nu winter is, komt ondertussen de vaccinatiecampagne nog maar nauwelijks op gang en slechts 12,4 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

In Melbourne en Adelaide zijn ook weer lockdowns afgekondigd en gingen betogers zaterdagmiddag de straat op. In Brisbane, waar geen lockdown is afgekondigd, werd ook tegen het coronabeleid gedemonstreerd. Mensen riepen om vrijheid en droegen spandoeken waarop stond dat het land moet ontwaken en dat de regering gevaarlijker is dan Covid.

Net binnen