Stijl is van alle leeftijden

De speelsters in de voorstelling ’SWAG, True Style Never Gets Old’ (zondagmiddag in VondelCS in Amsterdam in première), zijn flamboyant en eigenzinnig. Gezeten achter vijf toilettafels vertellen vijf stoere en sexy persoonlijkheden tussen de 25 en 75 jaar persoonlijke verhalen over mode en schoonheidsidealen. Ze showen zonder schaamte en met veel gevoel voor humor hun kleding en leggen zo hun ziel bloot.

Bij het schrijven van het stuk had regisseuse Saskia Huybrechtse haar inmiddels overleden moeder voor ogen. „Zij zag er altijd fantastisch uit en had stijl. Tot ze zichzelf te oud vond en al haar mooie kleding naar zolder bracht. ’Mijn hoofd past er niet meer boven’, zei ze. Dat vond ik heel erg. Met deze voorstelling wil ik laten zien dat schoonheid van alle leeftijden is.”

Authenticiteit

Zelf voorstellingen ontwikkelen vanuit thema’s en improvisatie en regisseren, vindt Saskia Huybrechtse, die speelde in theaterproducties van onder meer Zuidelijk Toneel, Onafhankelijk Toneel en Toneelgroep Amsterdam, het mooiste wat er is. „Ik hou heel erg van theater maken in een mix van professionele acteurs en niet-professionele spelers. Die laatste groep speelt geen rol, maar zichzelf. Het gaat mij om de authenticiteit, het onvolmaakte en het kwetsbare.”

Na haar debuut als toneelschrijfster en regisseuse met het theaterstuk ’Lieve Joke’, gespeeld door actrices en ex-gedetineerde vrouwen, richtte Huybrechtse in 2002 theatergezelschap Parels voor de Zwijnen op. Ze wilde verder gaan met de combinatie van professionele en niet-professionele spelers. In essentie gaan al haar voorstellingen over mensen die trachten grip op hun leven te krijgen in een steeds veranderende maatschappij. „Dus geen Romeo’s en Julia’s, het gaat over mensen van de straat.”

Prachtige kleding

Ook in de laatste productie, een muzikale tragikomedie, speelden ’echte’ vrouwen van Duits-joodse afkomst uit de deftige Beethovenstraat in Amsterdam. „De flamboyante vrouwen droegen prachtige kleding. Opvallend was dat er na afloop van de voorstellingen heel veel oudere vrouwen bij ons naar die kleding vroegen. Zo kwam ik op het idee om ’SWAG’ te maken.”

Saskia Huybrechtse is een groot fan van de Amerikaanse fotograaf Ari Seth Cohen, die portretten maakt van stijlvolle oudere dames en zo het negatieve beeld, dat over ouder worden bestaat, doorbreekt. Onder meer de 94-jarige Iris Apfel is zijn muze. „Ik heb Ari Seth Cohen en enkele van zijn muzen ook ontmoet. Hij is baanbrekend geweest voor de oudere vrouw. Grote merken als Gucci en l’Oreal gingen ook met oudere modellen werken. Lenny Moeskops, een van de vrouwen uit SWAG, is een voorbeeld van hoe prachtig je als oudere vrouw in het leven kan staan. Ik ben nu zelf 53 en Lenny is met haar 75 jaar een enorme inspiratiebron voor mij. Ze heeft swag: niet alleen stijl van buiten, maar ook van binnen.”

’SWAG’ is dus ook de titel van de nieuwe voorstelling van Parels voor de Zwijnen. „De casting was nog een hele opgave. De vrouwen moesten wat met kleding, met stoffen, met schoonheid hebben.”

Ze heeft ze gevonden. Model en ballerina Josie van Weringh (25) ontwerpt sieraden. Actrice en performer Daphne Gakes (30) is altijd met stoffen bezig. Stijlicoon Lenny Moeskops (75), oud-danseres, ontwerpster en fotograaf, is dol op kleding. En de actrice Barbara Wurfbain (75) en Saskia Huybrechtse (53) zelf hebben ook zeker stijl.

In de voorstelling delen ze hun geheimen, dromen en tranen over schoonheid, jong zijn en het onvermijdelijke ouder worden. „Het lijkt een oppervlakkig onderwerp, maar dat is het zeker niet. Erachter gaat namelijk een wereld vol verrassende, diepzinnige en ontroerende verhalen schuil. Kleding laat namelijk zien wie we echt zijn. Ook als je zegt niets om kleding te geven, zegt dat iets over jouw persoonlijkheid.”

Mijn moeder

Waarom ze in dit stuk nu wel zelf speelt? „Het gaat toch ook over mijn moeder. Zij had zeker swag, maar kon niet accepteren dat ze aftakelde. Ze gaf haar swag op. Aan haar en alle andere vrouwen wil ik met dit stuk zeggen: het maakt niet uit hoe oud je bent, swag, echte stijl is van alle leeftijden. Om met Coco Chanel te spreken: ’You can be gorgeous at thirty, charming at forty and irresistible the rest of your live’.”

Voor en na de voorstellingen in VondelCS in Amsterdam is tot en met 9 mei ’(G)Old, Age Alchemy’ van documentairemaakster Maaike Holvast te zien. Drie portretten over stijl en zelfbeeld en de transformatie van uiterlijk en identiteit op latere leeftijd. Te zien zijn Willy (66), Anne-Marie (66) en Jovanna (62), drie verschillende vrouwen, drie uitgesproken stijlen, drie bewogen levens en drie manieren om om te gaan met een ouder wordend lichaam.

Het laatste nieuws