Bewegend Verleden: softbalwedstrijd DSS, 1973 [video]

1/2
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noordhollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de wedstrijd tussen DSS en Terrasvogels in 1973.

(Eerdere afleveringen uit Bewegend Verleden zie je hier)

Negen, vooral blonde, vrouwen staan op woensdag 5 september 1973 op een rij op het sportveld aan de Van der Aartweg in Haarlem-Noord. De softbalsters van DSS gaan spelen tegen Terrasvogels. Het is prachtig weer. Toeschouwers zitten in korte mouwen langs de lijn.

De wedstrijd werd gefilmd door meneer C.F. Bussing. Het 8mm-kleurenfilmpje, zonder geluid, ligt nu bij het Noordhollands Archief. Bussing deed zijn best de wedstrijd vast te leggen.

Hij filmde onder meer achter de catcher, tussen de mazen van het hek door. We zien een paar stevige uithalen en sprints naar de honken. De wedstrijd eindigde, na een verlenging, in 2-4.

Door Samenspel Sterk wordt in 1919 opgericht als rooms-katholieke voetbalclub. In 1950 komt daar een honkbaltak bij.

Vier jaar later worden vrouwen door een advertentie in de krant opgeroepen zich te melden voor een op te richten softbalafdeling. Alle dames tussen de 14 en 80 jaar zijn welkom – mits ze ongehuwd zijn.

,,Bovendien moeten de leden van rooms-katholieke komaf zijn. Liegen was er niet bij, want een ballotagecommissie zocht de geloofsovertuiging tot op de bodem uit”, schrijft Haarlems Dagblad in 2000 bij het 50-jarig jubileum van de club.

,,DSS kende in de beginjaren zelfs een geestelijk adviseur. Tevens vierde de vereniging voorafgaande aan een nieuw seizoen een gezamenlijke eucharistieviering. En zondags voor 12.00 uur spelen? Dat was er uiteraard niet bij.”

De softbaltak blijkt de gouden poot van de vereniging. Vele promoties volgen elkaar op.

De softbalsters beleven in 1978 een primeur door het eerste toernooi om de Europa Cup 1 te organiseren. DSS komt zelfs tot de finale, maar moeten het afleggen tegen streekgenoot en aartsrivaal Terrasvogels.