In memoriam: Nol Houtkamp

Nol Houtkamp bij de onthulling van zijn plaquette in 2006.
Haarlem

Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt. Tophonkballers die ook nog eens uitstekende coaches blijken te zijn in meerdere sporten. Nol Houtkamp, die donderdag overleed op 89-jarige leeftijd, was een multifunctioneel sporticoon.

30 november 1928-22 februari 2018

Ook voor de jongere generaties is Houtkamp geen onbekende. Zo is de award die jaarlijks door de honk- en softbalbond wordt uitgereikt voor ’algehele softbalverdiensten’ naar hem vernoemd. En sinds 2006 draagt het onderkomen van Olympia Haarlem zijn naam.

Op beide eerbetonen valt niets af te dingen. Zo werd de Haarlemmer in 1961 bij de eerste honkbalweek in zijn stad gekozen tot beste slagman.

Zijn specialiteit was de stootslag. Houtkamp, die uitkwam voor RCH, Kinheim en Nicols’ voorloper Bulldogs, speelde in de jaren vijftig en zestig veel wedstrijden voor het Nederlands team.

Na zijn actieve loopbaan werd Houtkamp trainer-coach. Van 1969 tot en 1983 had hij de Nederlandse softbalsters onder zijn hoede. Hij werd daarmee de langstzittende bondscoach ooit. Later was hij verantwoordelijk voor de Belgische nationale ploeg.

Bij TYBB trainde hij niet alleen de softbalvrouwen, maar opmerkelijk genoeg ook de voetballers. Hij was ook voetbalcoach van Bloemendaal en Alliance.

Houtkamp is veelvuldig gedecoreerd. Zo werd hij in 1983 als eerste Europeaan opgenomen in de Hall of Fame van de International Softball Federation. De Nederlandse bond maakte hem lid van verdienste en nam hem in 2005 op in de eregalerij van het honk- en softbalmuseum in Haarlem.

En dat terwijl hij als jochie liever was gaan cricketen. Maar als zoon van een postbode vreesde hij niet voorbij de ballotage van Rood en Wit te komen. Nol Houtkamp is de vader van radioverslaggever Andy.

Net binnen