Op A4 aangehouden Haarlemmer in rechtbank: ’Als er bloedwraak dreigt, mag je in Albanië een wapen dragen’

Persbureau Cerberus
Zoeterwoude

Als de politie in de nacht van 18 augustus een verdachte auto op de A4 bij Zoeterwoude aanhoudt, wordt onder onder de versnellingspook een doorgeladen vuurwapen en 10 mille aan contant geld gevonden.

De bestuurder van de auto, Haarlemmer G.F. (32) wordt direct gearresteerd. Deze week eiste het OM acht maanden cel tegen de verdachte wegens vuurwapenbezit en witwaspraktijken.

De uit Albanië afkomstige verdachte bekende bij de Haagse rechtbank via zijn tolk dat het vuurwapen en de bijbehorende munitie van hem waren. Hij zou het wapen zijn gaan dragen sinds zijn broer in 2011 werd vermoord in een bloedwraakkwestie tussen zijn en een andere familie in Albanië. „Alle andere mannen tot 65 jaar uit een familie moeten er dan aangaan”, verklaarde de verdachte. „Ik had het bij me uit zelfverdediging.”

De tienduizend euro die naast het wapen onder de hoes van de versnellingspook lag zou een schenking van zijn familie zijn geweest. Het geld zou hij hebben gekregen om er zijn torenhoge parkeerboetes van te betalen. Via een geldloper zou het geld uit Albanië naar Brussel zijn gebracht, waar de verdachte het zou hebben opgehaald. Maar wie die geldloper was wilde de verdachte niet zeggen. Ook bleek uit onderzoek dat er wel geldboetes bij justitie open stonden, maar dat daar al langer een maandelijkse betalingregeling voor overeengekomen was.

Volgens het OM had de verdachte meerdere contacten met criminelen en betrof het geld een witwasactie. Dat zijn familie zoveel geld zou hebben vond de aanklaagster ook onwaarschijnlijk. „Het gemiddeld inkomen in Albanië is nog geen 400 euro per maand.”

Notariële akte

Maar volgens de advocaat klopte alles aan de verklaringen van haar cliënt. Voor de geldschenking zou zelfs een notariële akte bestaan, opgemaakt in Albanië. Ze bepleitte vrijspraak voor het witwassen en strafmatiging voor het wapenbezit. „Als er bloedwraak dreigt mag je in Albanië een wapen dragen.”

Uitspraak 18 december.

Net binnen