Premium

Amsterdam wil arrestanten naar Schiphol brengen, Haarlemmermeer ziet problemen bij opvang

Hoofddorp

Vang arrestanten uit Amsterdam op in de leegstaande vleugels van het Justitieel Complex Schiphol. ,,Dat idee is simpel, maar de uitvoering blijkt helemaal niet simpel’’, zegt burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer.

,,Haarlemmermeer zegt niet principieel ’nee’. Als het kan, dan kan het. Maar we moeten wel heel goed kijken wat er allemaal nodig is om het mogelijk te maken’’, aldus Hoes. En dat kan wel eens teveel zijn.

Het leek zo’n goed idee: het Justitieel Complex Schiphol kampt met leegstand, wat miljoenen kost. Als daar de arrestanten uit Amsterdam naartoe kunnen, kan de hoofdstad 170 agenten vrijmaken voor politiewerk.

Lastige mensen

,,In principe zijn de arrestanten lastige mensen. Ze zijn tenslotte wel opgepakt door de politie. Als ze in Amsterdam weer vrijkomen, keren ze terug naar hun omgeving. Worden ze op Schiphol losgelaten, dan pakken ze de bus naar de luchthaven en zitten ze daar’’, aldus Hoes. ,,Als iemand mag gaan, moet diegene volgens de wet namelijk onmiddellijk worden vrijgelaten.’’

,,De arrestanten komen niet zomaar naar het arrestantenverblijf dat op Schiphol zou moeten komen. De Koninklijke Marechaussee, de GGD, de GGZ, de politie en de gemeente Haarlemmermeer worden daar dan bij betrokken en ook de luchthaven Schiphol want daar kunnen ze terechtkomen. De Marechaussee valt onder Defensie. GGD, GGZ en politie vallen niet in het samenwerkingsverband dat in Amsterdam actief is. Al die instanties krijgen er taken bij waar ze niet om hebben gevraagd. Je kunt de arrestanten van Amsterdam niet zomaar over de muur zetten, daar is begeleiding voor nodig. Alle betrokken instanties krijgen extra werk, daarvoor zal de financiering moeten worden geregeld.’’

,,Het kan best zijn dat we 1 januari 2020 niet gaan halen’’, denkt Hoes. ,,Het is zo ingewikkeld dat je je af kunt vragen of er eigenlijk nog iemand beter van wordt. Er is capaciteit nodig voor de opvang. De Marechaussee zal extra personeel moeten aannemen voor een taak waar Defensie niet verantwoordelijk voor is, maar Justitie. Dat zie ik niet zo snel gebeuren.’’

Interessant

Financiële, juridische en personeelsproblemen doemen op. Daar buigen werkgroepen, een regiegroep en nu ook een stuurgroep zich over. ,,Het is een interessante casus’’, vindt Hoes.

,,Bijkomend probleem is dat het MH17-proces ook in het Justitieel Complex Schiphol wordt gehouden. Daar moet voor worden verbouwd. Voor de opvang van arrestanten uit Amsterdam moet ook worden verbouwd. Je moet niet willen dat de internationale pers straks voor de deur staat als er arrestanten worden vrijgelaten’’, aldus Hoes.

,,Het wordt in de uitvoering alleen al een mega-operatie. Mogelijk gaat blijken dat het idee van een simpel voordeel zoveel problemen gaat opleveren dat het praktisch niet uitvoerbaar is.’’

Achter de schermen wordt al geruime tijd door alle betrokken instanties gesproken over de uitvoerbaarheid van het ogenschijnlijk simpele idee. De komende tijd is nog veel meer overleg nodig.