Premium

Niet alleen de tanden moeten schoon zijn bij de tandarts

Niet alleen de tanden moeten schoon zijn bij de tandarts
Tandarts Sabrina Warringa-Gianfreda: ,,Na een ochtend zijn ik en mijn assistente minstens veertig paar handschoenen verder.”
© Privéfoto

Wie zijn mond open doet in de tandartsstoel heeft vaak geen idee welke waslijst aan hygiënemaatregelen al is afgewerkt. ,,Bij elke patiënt die binnenkomt is alles grondig schoongemaakt”, zegt Sabrina Warringa-Gianfreda. Een kijkje bij de tandarts.

De behandelkamer van tandartsenpraktijk de Ivoren Toren in Hilversum kijkt uit op het raadhuis. ,,Dit was het kantoor van Mies Bouwman, toen de AVRO hier zat.”

Sabrina Warringa-Gianfreda trekt een la open vol spatschermen, die de ogen afdekken. Verplichte kost. Net als het mondkapje. ,,Bescherming is nodig. Als wij de boor aanzetten komt daar nevel vanaf en die raakt besmet met speeksel of bloed van de patiënt.”

Terwijl de tandarts na de behandeling patiëntengegevens invoert, reinigt de assistente de ruimte, stoel en apparatuur. ,,Alles wat in contact met de patiënt is gekomen. Daar zijn ze de hele dag mee bezig.” Al het ’wegwerpspul’ - handschoenen, mondkapjes, afzuigertjes, slangetjes en servetten - gaat de prullenbak in. Haakjes, boren en andere instrumenten gaan naar de sterilisatieruimte.

,,Helaas hebben we heel veel afval. Een bomvolle vuilniszak per behandelkamer. Na een ochtend zijn ik en mijn assistente minstens veertig paar handschoenen verder.” Want de regels gaan ver. ,,Als ik een röntgenfoto maak moet ik vanwege straling de kamer verlaten. Daarna moet ik nieuwe handschoenen aan. Terwijl ik maar één stap buiten de ruimte zet, de klapdeur met elleboog openduw en niks aanraak. Zonde, maar ik doe het wel. Volg maar gewoon de protocollen, dan is dat zo ingesleten en zit je altijd goed.”

Het liefst is ze behalve een schone ook een groene tandarts. ,,Ik zou papieren servetten en plastic handschoenen willen scheiden. Maar die zijn allebei besmet met menselijk weefsel en worden op een hoop afgevoerd. Ik zou niet weten hoe dat anders moet.”

Geen sieraden

Ook de persoonlijke hygiëne is strikt vastgelegd. Elke dag een schone outfit met korte mouwen en schoenen die nooit op straat komen. Haar weggestoken, geen sieraden, oorbellen, ringen of horloge. Ook kunstnagels of nagellak zijn uit den boze omdat daar bacteriën onder kunnen kruipen. Thuis gaan de haren los. ,,Doordeweeks komt het er met vier kinderen niet van, maar in het weekend maak ik er wat moois van”, lacht de tandarts met Italiaanse roots.

Het doel van alle voorschriften is ’kruisbesmetting tegen gaan’. ,,Voor de zorgverlener zelf, maar ook voor de patiënt. Iemand kan geelzucht hebben zonder het te weten en dan kunnen wij het doorgeven aan de volgende patiënt. Dan kun je als tandartsenpraktijk met honderden patiënten een enorme besmettingsbron zijn voor een gebied. Wij doen ons uiterste best om dat risico minimaal te laten zijn. Je moet elke patiënt behandelen als een potentiële besmettingsbron.”

De Hilversumse is 25 jaar tandarts. ,,Het contact met patiënten vind ik het allerleukst. Een oude heer die net weduwnaar is en zijn verhaal kwijt wil. Eigenlijk is daar niet altijd tijd voor, maar ik wil een luisterend voor hem te zijn. Je ziet iemand een beetje opfleuren.”

Patiënten geruststellen is belangrijk. ,,Zestig procent is in meer of mindere mate bang voor de tandarts, blijkt uit onderzoeken. Als je angstig bent en geen klik hebt met je tandarts wordt de drempel alleen maar hoger.” Vaak is het de partner die een bange patiënt naar de tandarts duwt. ,,Die heeft er genoeg van dat iemand altijd pijn heeft, op paracetamol leeft, en dat het gebit er niet uitziet.”

De stand van de tand? ,,Hier in het Gooi zit het wel goed. Er zijn voldoende tandartsen en mensen kunnen het zich over het algemeen veroorloven. Maar in de grote steden en op het platteland is een tandartsentekort en hebben patiënten soms de financiën niet. Daar zie je achterstallig onderhoud.”

Haar advies? ,,Niet de hele dag door grazen. Een snackje hier, een frisdrankje daar. Door al die suikers daalt elke keer de zuurgraad in je mond en kunnen bacteriën hun gang gaan. Die doen een aanval op het glazuur. Dat moet je niet te vaak hebben op een dag. Cluster eten en drinken bij de drie hoofdmaaltijden en poets na een half uur of uurtje je tanden.”