Premium

Jammie, we mogen allemaal wormen gaan eten

Op de Veluwe, in Ermelo, staat een grote ’larvenfabriek’. Bedoeld voor de voedselconsumptie. We weten dat insecten(larven) gezond voedsel zijn: boordevol eiwitten en proteïnes. Maar de aanblik van een insect werkt, laten we het eufemistisch stellen, niet meteen eetlustbevorderend.

Veel van ons voorverpakt vlees in de supermarkt ziet er ook al lang niet meer uit als een dier. Zo’n zelfde ’truc’ kun je natuurlijk toepassen op wormen en larven. Je maakt er gewoon hamburgers van. Of worst. Jakkes?

Is het gevaarlijk? Nee. Vies? Dat kan dus een kwestie van smaak zijn. Op de wereld zijn circa 1400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn, meldt het online platform ’Duurzaam insecten eten’. „Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier de grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron”, aldus de website.

Dat we in Europa nauwelijks gewend zijn om wormen te eten - behalve misschien als kind dan, of in een weddenschap, is niet vreemd. Van de eetbare insecten komt maar grofweg twee procent in de Europese natuur voor, aldus ’Duurzaam insecten eten’. In Azië is dat 24 procent, in Afrika zelfs 38.

De larven die in Ermelo worden gekweekt, zijn allang dood voor je er een hap in zet: of dat nou als hamburger, worst of gehaktbal is. Er zijn zelfs wereldgerechten waar het gebruikelijk is dat er levende maden of larven inzitten. Zij verteren gewoon in je lijf.

Horrorverhalen, zoals opgediept in de Amerikaanse documentaireserie ’Monsters inside me’, gaan bijvoorbeeld over parasieten die in je lichaam terechtkomen. Dat is iets heel anders.

De wens van Protifarm is dat hun ’grondstof’ uiteindelijk bij Unilever (Unox!) of andere concerns in productie gaat. Wie daar niet op wachten wil: de verwachting is dat je binnenkort thuis eetbare larven kunt kweken. De verwachting is dat de ’Livin Farms Hive Explorer 2.0’ in september in productie gaat. Kosten: 119 euro (exclusief verzending). Een eerder prototype kon in 432 uur 4,2 kilo aan eiwitten produceren.

Op duurzaaminsecteneten.nl kun je ook instructies vinden hoe je zelf meelwormen op kleinere schaal kunt kweken. Er is zelfs een lijst met ’lekkere recepten’.

Robbert Minkhorst

madenburger.pdf