Premium

Twee scholen weigeren deel te nemen aan Avondvierdaagse Velserbroek, want Cito-toets gaat voor

Twee scholen weigeren deel te nemen aan Avondvierdaagse Velserbroek, want Cito-toets gaat voor
Avondvierdaagse in 2018.
© United Photos/Dennis Gouda
Velserbroek

Twee scholen, de Hoeksteen en de Westbroek, doen dit jaar niet mee aan de Avondvierdaagse in het dorp. Reden: de dagelijkse wandeltochten vallen midden in de periode waarin de Cito-toetsen worden afgenomen.

Directeur Eric Boeijenga ’is er nu wel een beetje klaar mee’. Elk jaar speelt de Dorpsvereniging Velserbroek het volgens hem klaar om de wandelweek midden in de Cito-periode te laten plaatsvinden. Andere scholen in Velserbroek vinden dit ook vervelend, weet hij. Overleg met de organisatie is volgens hem niet mogelijk geweest, ondanks herhaalde pogingen van zijn kant. ,,Nadat vorig jaar op vrijdag de laatste dag van de Avondvierdaagse had plaatsgevonden, plaatse de organisatie de zondag erna al direct de nieuwe data voor dit jaar. Ik reageerde meteen dat dit ongelukkig uit zou komen. Maar ik kreeg geen reactie. Ook in november hebben we nog geprobeerd de data te laten veranderen. Maar ook toen weken ze niet.”

Boeijenga vond het tijd om een daad te stellen: zijn twee scholen met samen 350 leerlingen doen dit jaar niet mee. In plaats daarvan laat hij de kinderen van de Westbroek en de Hoeksteen een weeklang ’The Daily Mile’ lopen. Dat is een kwartier rennen over 1,6 km (een Engelse mijl). En er is ook een medaille.

Dorpsvereniging Velserbroek was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.