Premium

Metamorfose voor Europaweg in Haarlem-Schalkwijk: busbaan tussen de rijbanen

Metamorfose voor Europaweg in Haarlem-Schalkwijk: busbaan tussen de rijbanen
De huidige situatie op de Europaweg.
© Gemeente Haarlem
Haarlem

De Europaweg in Haarlem gaat de komende jaren ingrijpend van aanzien veranderen. De gemeente ziet mogelijkheden om aan weerszijden van deze invalsweg van Schalkwijk zeker 2750 woningen te bouwen. Met onder meer hoogbouw tot zestig meter hoog.

Daarvoor gaat de weg flink op de schop. De weg wordt versmald tot een rijstrook per richting, tussen de twee rijstroken ligt de vrijliggende busbaan. Nu is de auto dominant aanwezig, stelt het college in de conceptvisie die dinsdag is vastgesteld voor de ontwikkelzone Europaweg.

’Naast het drukke autoverkeer maakt het ontbreken van voorkanten van huizen aan de straat van de Europaweg een ’anonieme’ weg’.

Daar komt met de grootschalige nieuwbouw langs het noordelijke deel van de Europaweg verandering in. Het moet een levendige stadsstraat worden, waar de nieuwe huizen hun voordeur aan de straat krijgen.

Dat moet ook zorgen voor meer sociale veiligheid, voorziet het college. Kruispunten worden rotondes. De met bomen omzoomde weg moet minder een barrière vormen tussen de verschillende wijken van dit stadsdeel.

De metamorfose begint al meteen bij de aansluiting met de Schipholweg, waar de kantoorgebouwen plaatsmaken voor woningbouw. Het Spaarne Gasthuis krijgt een geheel nieuw ziekenhuis, omringd door tweehonderd woningen.

Het bedrijfsgebied Schalkwijk Midden wordt omgetoverd in Schalkwoud met een mix van woningen en bedrijfsruimten in het groen.

Ook Winkelcentrum Schalkwijk krijgt langs de Europaweg een nieuwe aanblik met onder meer woningen. Aan de westzijde kunnen bestaande flats worden opgehoogd en op enkele punten wordt nieuwbouw toegevoegd.

Langs de vernieuwde Europaweg en vooral bij het kruispunt met de Schipholweg zijn diverse hoogteaccenten mogelijk, gebouwen die tussen de veertig en zestig meter hoog mogen worden. Bij dit kruispunt is ook het ’Knooppunt Buitenrust’ voorzien, voor verschillende belangrijke openbaar vervoerslijnen.