Hogere straf op babbeltruc

Hogere straf op babbeltruc
Den Haag

Dieven die babbeltrucs gebruiken om bij een slachtoffer binnen te komen, riskeren in de toekomst een hogere straf. De Tweede Kamer wil zulke praktijken zwaarder bestraffen en heeft de zegen van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Initiatiefnemers D66, SP en CDA wijzen erop dat slachtoffers van babbeltrucs zich vaak niet meer veilig voelen in hun eigen huis. Dieven die zich met smoesjes naar binnen kletsten moeten daarom niet maximaal vier, maar zes jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De regeringspartij en de oppositiepartij hebben in ieder geval de steun van VVD, PVV en 50PLUS.

"Door middel van een babbeltruc jezelf naar binnen praten om spullen te stelen is wat mij betreft net zo laakbaar als inbreken of inklimmen", zegt Maarten Groothuizen van D66. "Als je je juist in je woning niet meer veilig kunt voelen is dat natuurlijk ontzettend slecht voor het veiligheidsgevoel", valt zijn SP-collega Michiel van Nispen hem bij.

Vermomming

Vooral ouderen zijn het slachtoffer van babbeltrucs. De politie begon twee jaar geleden nog een landelijke campagne om bejaarden weerbaarder te maken tegen deze vorm van criminaliteit.

De rechter kan een dief die zich vermomt om zijn slachtoffer te bedotten al wel een hogere straf opleggen. Maar wie met alleen woorden misleidt, ontkomt daar nu nog aan.

Het laatste nieuws