Premium

Kleurige blokjes wijzen klimmers de weg in voormalige Chocoladefabriek [video]

Kleurige blokjes wijzen klimmers de weg in voormalige Chocoladefabriek [video]
Ricardo Joosten puzzelt zijn weg via gekleurde blokjes omhoog.
© Foto Unites Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Hangend aan een piepklein blokje slingert hij omhoog. Ricardo Joosten is fervent boulderaar. De assistent-bedrijfsleider is duidelijk goed getraind. Moeiteloos klautert hij over de 4,5 meter hoge wand. Angst om te vallen heeft hij niet. Hij vertrouwt op de dikke mat beneden.

Het is druk in de voormalige chocoladefabriek aan de Paul Krugerkade in Haarlem. Boulderhal De Fabriek zit er nu een jaar en loopt prima. ,,Het zal je misschien verbazen maar er zijn altijd mensen aan het klauteren. Sommige mensen blijven een halve dag hangen.”

Lees ook: Veel ah’s en oh’s op open dag Haarlemse boulderhal De Fabriek

Boulderen is een vorm van sociaal klimmen. Vanuit het cafégedeelte en vanaf de mat kijken mensen mee met de klimmers en geven aanwijzingen en tips. ,,Je ziet hoe iemand een route probeert en geeft tips als het niet lukt”, vertelt Ricardo.

Als een route iemand niet lukt, dan wordt er meegedacht. Iedereen zou het moeten kunnen. Er zijn eenvoudige en moeilijke routes. Ze hebben allemaal een kleur. Roze is voor beginners, geel is al iets moeilijker. In totaal zijn er negen routes, allemaal met een eigen moeilijkheidsgraad. Wie er de eerste keer begint, wordt de volgende dag zeker niet zonder spierpijn wakker.

Overleggen is soms hard nodig. De gekleurde klimroutes vormen niet alleen fysiek maar ook mentaal een uitdaging. ,,Dat is het leuke aan de sport. Je bent de hele tijd aan het puzzelen”.

Ricardo neemt een slok van zijn thee. ,,En alle puzzels die je met je hoofd oplost, moet je met je lijf uitvoeren”.

Het team wisselt elke week het parcours. Andere gekleurde blokjes creëren een nieuwe workout voor lichaam én hersenen. En dat lukt vaak niet in één keer. Boulderen vraagt een flinke dosis doorzettingsvermogen.

,,Ik probeer voor de zoveelste keer deze route, maar ik snap gewoon niet hoe ik moet klimmen”, lacht een aanwezige boulderaar. Ze houdt zich vast aan de muur met één hand en één voet. Ze denkt na. Wat wordt haar volgende zet? Haar onderarmen trillen, maar ze gaat door. Vanaf beneden klinken er aanmoedigende geluiden.

Een groepje staat te springen om de puzzel met haar op te lossen. En ook een boulderaar op de wand ernaast wil helpen. Hij slingert dichterbij en zoekt met haar mee.

Soms hoor je een plof en ligt er iemand op de grond. Een harde ‘au’ klinkt er zelden. De sport kent weinig blessures. ,,En als iemand iets heeft, komt dat vaak door een verkeerde landing. Denk aan een verstuikte enkel’’. Niet anders dan bij voetbal dus.

Boulderen wordt met honk- en softbal, karate en skateboarden, ook een nieuw onderdeel van de Olympische spelen in Tokio. Er staan geen Haarlemmers op de nominatie maar tijdens de Spelen in 2020 zal De Fabriek zeker schermen ophangen om de klimmers toe te juichen.