Premium

Grens tussen humor en cyberpesten is erg vaag op door leerlingen gemaakte Instagram-accounts

Grens tussen humor en cyberpesten is erg vaag op door leerlingen gemaakte Instagram-accounts
Meme over docent van het Kennemer.
Haarlem

Vrijwel alle middelbare scholen uit de regio Haarlem (en daarbuiten) hebben door leerlingen gemaakte Instagram-accounts waarop memes, ofwel spotplaatjes, van de school en of docenten geplaatst worden. De vraag is: wanneer gaan ze te ver?

,,Pas toen de memes docenten écht raakten, er moord en doodslag in de plaatjes voorkwam, en docenten als terrorist of met nazi-symbolen werden afgebeeld, besloten we aangifte te doen”, stelt rector Arjan van Waveren van het Schoter Scholengemeenschap.

Afgelopen vrijdag stapte hij naar de politie wegens de verspreiding van ’beledigende en kwetsende’ afbeeldingen op sociale media. Hij volgde de meme-pagina’s met spot-plaatjes van docenten al langer, maar besloot dat het nu te ver ging.

View this post on Instagram

kwam op idee bij: @vera.stokman

A post shared by Coornhert_Lyceum_Memez (@coornhert_lyceum_memez) on

Lees ook: Rector Het Schoter (Haarlem) over aangifte om online gezette spotprenten over docenten: ’Er zijn dingen die gewoon niet kunnen’

Wat is een ‘meme’ (spreek uit: miem) nou eigenlijk? Simpel gezegd is het een afbeelding of video op internet met een begeleidende - grappig bedoelde - tekst. Iedereen kan ze maken en delen op sociale media als Instagram, Facebook of Twitter. Voor mensen die niet echt gebruik maken van het internet, is de humor van memes soms moeilijk te begrijpen.

mendelmemes_

Meme-pagina’s van scholen zijn niks nieuws. Een korte zoektocht op Instagram levert ook pagina’s van andere middelbare scholen in de buurt op. Zo is er ’mendelmemes_’ met plaatjes die slaan op het Mendel College of ’coornhert_lyceum_memez’ van het Coornhert Lyceum.

View this post on Instagram

REVOLUTIE

A post shared by Mendel Memes ?? (@mendelmemes_) on

De pagina’s worden ’gevolgd’ door soms meer dan duizend leerlingen. Meestal zijn de plaatjes erop onschuldig, soms worden docenten belachelijk gemaakt.

Het lastige is dat de pagina’s gemaakt worden door leerlingen die bij de schoolbesturen niet bekend zijn. De vraag is dan ook of het Schoter met de aangifte niet juist de kat op het spek bindt. Ook Van Waveren weet daar geen antwoord op. ,,Hoe dit uitpakt is nog de vraag.”

Oude meme-pagina’s van het Schoter zijn na het nieuws van de aangifte leeg of zelfs verwijderd, maar nieuwe worden net zo makkelijk aangemaakt.

Het account ’schoter.meme.bandieten’ werd twee dagen terug gestart en schrijft ’Na het verdwijnen van de schotermemes zijn wij opgestegen, wachtend tot ook wij verbannen worden’. Overigens heeft de pagina slechts 25 volgers en zijn de geplaatste memes nog onschuldig.

View this post on Instagram

Onze eerste meme ?? #memes #schoter #meme #nederlandsememes

A post shared by haha memes (@schoter.meme.bandieten) on