Bewegend Verleden: wedstrijd reddingsbrigades, Zandvoort 1972 [video]

Zandvoort

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de wedstrijd op het Zandvoortse strand tussen reddingsbrigades, zomer van 1972.

Het was prachtig weer, half juli 1972. De reddingsbrigades van Zandvoort, Katwijk, Rotterdam, Heemstede en Noordwijk moeten veel bekijks hebben gehad tijdens hun jaarlijkse stranddag.

De Zandvoortse reddingsbrigade organiseerde de wedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het redden van drenkelingen (KNBRD) dat jaar.

Op 15 juli lieten dames-, heren- en jeugdteams zien wat ze konden voor reddingpost Piet Oud.

In het Noord-Hollands Archief zit een film zonder geluid van die dag. Jongens en meiden duiken het water in, sleuren met roeiboten en komen met drenkelingen uit het water. Een man in zwembroek, maar wel met hoed, zwaait met de startvlag.

Er werd gestreden in de onderdelen ’zwemwedstrijd over 150 meter’, ’75 meter vervoeren van een pseudodrenkeling’, ’75 meter zwemmen met reddingsslijn’, ’roeiwedstrijd over 150 meter in oranje vletten’ en ’behendigheidswedstrijd met vletten met buitenboordmotor’.

Op de film zien we mannen in pak (warm!) kijken naar de prestaties. De wedstrijd werd bijgewoond door de Zandvoorste wethouders Van der Mije en Janssens en raadsleden Pas, Joustra en Van As en de voorzitter van de KNBRD Alberga en algemeen secretaresse Claus, zo noteerde de Zandvoortse Courant van 18 juli 1972.

De NOS filmde, evenals de BBC die een documentaire maakte over het Nederlandse strandleven.

De Katwijkse reddingsbrigade deed het die dag erg goed. Hun herenteams eindigden op de plaatsen een, twee en drie met in totaal 27 punten. Zandvoort werd vierde, Rotterdam vijfde, gevolgd door Heemstede en Noordwijk.

Ook bij de dames won Katwijk. Bij de jeugd werden ze tweede, na Zandvoort.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Net binnen