Eigenaren landgoederen vrezen voor voortbestaan Bloemendaal

© Cyclomedia

Max Sipkes
Bloemendaal

Als de kwestie rond Elswoutshoek niet tot een oplossing komt, is het voortbestaan van Bloemendaal als zelfstandige gemeente in het geding. Dat schrijven Bloemendaalse landgoedeigenaren aan de gemeenteraad. Ze noemen een dergelijke ontwikkeling een ’drama’.

De conflicten rond landgoed Elswoutshoek etteren al tien jaar. Afhandeling en oplossing vereisen een onafhankelijk, onpartijdig onderzoek, dat nu dreigt te stranden.

Onderzoeksbureau Integis loopt tegen weigerachtige betrokkenen en geheim verklaarde dossiers aan. Als dat onderzoek niet wordt afgerond, vrezen de bewoners dat Bloemendaal van de kaart verdwijnt.

Lees ook: Recensie: Boek van Rob Slewe is tirade tegen Bloemendaal

Lees ook: Oud-wethouder Bloemendaal wel bereid met integriteitsonderzoekers te praten over Bloemendaal

Namens de landgoedeigenaren noemt Jan de Jong dat een schrikbeeld. Hij refereert aan een interview met burgemeester Roest in Haarlems Dagblad. De Jong leest het interview als een ’noodkreet’ en een ’schreeuw om hulp’ van de burgemeester.

Lees ook: Burgemeester Roest blikt terug: In Bloemendaal regeert een monster met vijf koppen mee

De landgoedeigenaren vrezen dat de burgemeester het bijltje er bij neerlegt als het dossier Elswoutshoek niet gesloten wordt.

„Om burgemeester Roest te behouden zal de raad nu achter de burgemeester moeten gaan staan en hem alle gereedschappen moeten aanreiken om dit probleem op te lossen.”

„In Haarlem staat de woonbehoefte bovenaan de agenda. Je kunt dus voorspellen wat het voor Bloemendaal betekent als de Haarlemse raad over Bloemendaal gaat oordelen. Heemstede heeft een landgoedbeleid dat erop gericht is alle eigen landgoederen vol te bouwen. Er is geen Bloemendaler die dat wil”, aldus De Jong.

„Bloemendaal is uniek in zijn soort, met zo’n dertig landgoederen en meer dan 85 procent van een groen oppervlak. Dat vereist een autonoom bestuur dat de fraaie gemeente beschermt.”

De landgoedeigenaren bepleiten alles nu openbaar te maken als middel om te werken aan vertrouwen. „Mogelijk zijn er destijds beloftes gedaan om deze vertrouwelijk te behandelen. Maar er is nu een situatie ontstaan die een nieuwe afweging over de vertrouwelijkheid vraagt”, zegt De Jong namens de eigenaren.

Ze voorzien dat de commissaris van de koning niet opnieuw een nieuwe burgemeester aanstelt. Bloemendaal versleet al meerdere burgemeesters, wethouders en ambtenaren en nog steeds speelt de kwestie een rol in raadsdebatten en rechtszaken.

Tot nu opteert een raadminderheid voor openbaarmaking van alle stukken. Dat zijn de partijen Hart voor Bloemendaal en liberaal Bloemendaal met samen 3 van de 19 zetels.

De raad gaf onderzoeksbureau Integis eerder opdracht te onderzoeken of de gemeente in het verleden integer heeft gehandeld. Het ging vooral over bouwaanvragen van de broers Slewe op hun landgoed Elswoutshoek. De Jong: „Dat onderzoek moet echt worden afgerond om een streep onder de affaire te zetten.”

Integis ziet evenwel bezwaren om het onderzoek af te maken. Een daarvan is de opgelegde geheimhouding op een aantal stukken. De landgoedeigenaren vragen de raad met klem om dat op te lossen.

Gisteravond presenteerde landgoedeigenaar Rob Slewe zijn boek waarin hij zich beklaagt over hoe hij bejegend wordt. Dat voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het inmiddels immense dossier.