Oude legervoertuigen rijden eind september door Haarlemmermeer

Aalsmeerderbrug

Een lange stoet originele legervoertuigen uit de tweede wereldoorlog rijdt zaterdag 28 september door Haarlemmermeer.

Het is de zogenaamde Red Ball Express. Vertrek- en eindpunt van deze jaarlijkse rit is bij het Crash luchtoorlog- en verzetsmuseum 40-45 in Aalsmeerderbrug. De rit van 80 kilometer gaat over zoveel mogelijk kleine weggetjes en smalle dijken.

Er is een tussenstop in De Kwakel, bij Uithoorn. Daar is ook een moment van herdenken bij een oorlogsmonument ter plaatse waar de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei wordt gehouden. De burgemeester van Uithoorn, Pieter Heiliegers, is gevraagd langs te komen.

De Red Ball Express-rit is vernoemd naar de bevoorrading van de geallieerden na de landing van troepen op de kust van Normanië, dit jaar 75 jaar geleden. De Red Ball Express bestond uit legervoertuigen die 24 uur per etmaal in colonne naar de soldaten aan het opschuivende front reden om ze te bevoorraden.

Tijdens de rit van legervoertuigen is er in het Crash-museum aan de Aalsmeerderweg bij Rijsenhout een speciale tentoonstelling te zien over de Red Ball Express. Gedurende de dag worden er presentaties over de grootschalige militaire operatie van destijds gegeven.

Het laatste nieuws